Sverige ligger högt på antal sjukdagar

I the Economist idag finns en rapport om antal anmälda sjukdagar världen över. Det är en artikel som ställer frågan om det här har att göra med en ohälsotrend på riktigt eller om att människor idag i högre utsträckningAverage annual sick days 2007anmäler sig sjuka fast de inte är det. Det är farligt nära att falla i den gamla vanliga liberala tankeguppet att människan blir allt mer lat och allt mer fuskande i förhållade till sitt arbete. Frågan är dock om en människa som trivs med sitt arbete skulle stanna hemma en dag även om de inte var sjuka? Frågan är om människor som inte trivs på sitt arbete och kanske har en arbetsbelastning som är absurd stannar hemma av andra själ än av lathet och frånvaro av lojalitet för sin arbetsgivare. 

Det är ett faktum idag att sjuka arbetsplatser får fler sjuka medarbetare. En sjuk arbetsplats är en sådan arbetsplats som inte hanterar varken arbetsmiljö, prestation eller personal på ett rimligt och hälsofrämjande sätt. Vad skulle det då kunna vara? Ja, kanske se till att medarbetarna känner sig deltagande, att det finns gott om utrymme för växande och utveckling samt att din arbetssituation är trygg och rättssäker. Framför allt behöver vi hjälpa varandra med sunda relationer till våra arbeten. 

Frågan är dock om det är detta som kommer fram i the Economist idag. I tabellen ser vi att Sverige ligger på en 6:e plats vad gäller sjukdagar. Den säger ingenting om bakgrunden till varför det ser olika ut i länderna. Det kan vara motivationen till att anmäla sjukdagar som är en sådan faktor. En annan varför man skall anmäla den över huvudtaget. I Sverige har det blivit viktigare att skicka in intyg. Möjligtvis är kravet på sjukvårdsdokumentation också något som gör att fler anmäler till försäkringskassan att de faktiskt är sjuka. Möjligtvis har inte antalet sjukdagar ökat, eller inte ens är fler än i exempelvis Tyskland. Det är bara olika anledningar till varför de syns i statistiken. 

Inget av detta vet jag. Dock kan jag konstatera att vad det gäller sådana här uppgifter så gäller det att ta dem med en nypa salt. Men det vi inte skall ta med en näve jod är hur vi har det i arbetslivet och frågan om den ökade ohälsan. Det är en fråga viktig för inte bara BNP och tillväxtfrågor. Det är en fråga om människovärde och välfärd där vi inte kan blunda för brister i arbetsmiljöer som leder direkt till kroniska och allvarliga sjukdomar. En ohälsa som kan förebyggas.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s