Transpersoner: Vad är det som är udda med synen på transresan?

Vad är det för resa som transpersoner går igenom? Vad innebär det för människan att byta kön? Är det en identitetsförändringsprocess, eller kanske en helomkonstruering från topp till tå? Genom kropp ända till själen? Ja det är nog lätt att betrakta transpersoner med fördomar och alltför snabba antaganden. Det är lätt att hastigt stå på sin hetronormativa platå och anta att det är hit man vill och hit man strävar. Lätt att tro att byta könfysiskt innebär en hejdundrande resa från a till b.

Jag - lärande är en gåva

Härom kvällen var jag och lyssnade på doktoranden Peter Forssberg på teologiska föreningen i Uppsala om queerteorier. Han berättade om sitt projekt kring transpersonligheters förvandling. En del frågor ställdes och en hel del tankar lades fram. Det står helt klart att trans är ett komplicerat begrepp. Det handlar inte om sexualitet eller om sexuell läggning. Inte heller att man kan definieras som trans av någon annan än sig själv. Forsberg menade att bara den som vill vara trans är trans. Frågan var dock vad som var queer med det?

Ja vad är queer med trans? Vad är brottet mot normaliteten som skall sonas? Vad är det annorlunda och udda? Lätt fråga, kanske någon tycker, och svarar: ”det konstiga är ju att man inte trivs i sitt sociala och/eller biologiska kön utan att man menar sig tillhöra det andra. Ja man vill ändra sig, och man ändrar sig också i någon utsträckning…” Ska vi vara nöjda med det svaret? Nej jag tror inte det. Låter typiskt svennigt.

Peter Forsberg berättade att just resan och färden (migrationsmotiven) var en vanlig metafor när man talar om transpersoner. De genomgår, de färdas, de förändras – eller kanske anpassar sig. Men han ville utmana den och sa: möjligtvis är det inte den metaforen som är den bästa. Kanske ska vi tänka oss transupplevelsen snarare som när man sitter på ett tåg och förnimmer att man rör sig, men att det egentligen var tåget bredvid som gjorde det, som den rätta metaforen. Kanske är det inte transpersonen själv utan omgivningen som genomgår förvandlingen och resan från roll till roll.

Jag tror att det var något av det visaste jag hört på länge.

PS: lär kommer länk med Dollys låt ”Travellin’ Thru” som fanns med som temalåt angående transpersoners s.k. resa http://www.youtube.com/watch?v=W9-vfMebW1M DS

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s