Samtal istället för piller. Ett steg i rätt riktning mot humanare vård

Omprogrammering av våra tankar skall hjälpa stressade själar tillbaka på banan. Den kognitiva beteendeterapin har under det senaste bild-434decenniet vunnit mark och blivit en ledande behandlingsmetod. Inte minst kring ångestproblem som är relaterade till utmattningssymtom. Är det här bra?
Ja, om man får tro Anders Milton, regeringens tidigare psykiatrisamordnare, är detta riktigt bra. Han främsta argument är att det är bra samhällsekonomiskt, just för att man räknar med att fler personer blir fortare tillbaka i arbete och att sjukskrivningsomfattningen kommer att minska ytterligare. Utbildningen av terapeuter och psykologer med rätt kompetens kommer att vara ett sant framtidsyrke.

Socialstyrelsens nya riktlinjer är en utmaning för bland annat psykodynamiska terapeuter eftersom landstingets riktlinjer endast pekar på KBT som en möjlig terapi, skriver SvD. Anledningen är för att det endast är här man har sett såpass många studier som visar att det är evident. Förhoppningsvis ökar forskningsanslagen så att även andra mer komplexa metoder kan få erkänd status som behandlingsmetod. De finns många som exempelvis gått i terapi vid Sankt Lukas och som kommit tillbaka till hälsa med fulla resurser och ett hälsosammare liv.

Riktlinjerna för denna utveckling har varit kända sedan 2007. Då var det ett kritiserat förslag och i sin helhet var man från (s) orolig för att man förflyttade ansvarsfrågan för den sjuke från arbetsgivare till individen. En förskjutning som har med minskade resurser till rehabilitering. Främst kritiserade man då att försäkringskassans resurser skars ned. En kritik som i allra högsta grad kvarstår och som dessutom visades vara berättigad. Grunden för de nya riktlinjerna var att inte sjukskriva i onödan och inte heller ge långvarig isolering av människor genom att de inte får hjälp. Tyvärr ser vi idag att försäkringskassans kris och oförmåga att hantera personers rehabilitering snarare har försämrat för människor och inte kunnat möta dem med bättre vård och rehabilitering.

Ledarsidan på DN den 4 mars är imponerad. Rubriken säger allt: Från offer till aktör. Socialstyrelsen har slutat se patienten som ett viljelöst offer utan någon som ska behandlas som en person som delvis själv bär ansvar för sin hälsa. En utsaga som förhoppningsvis inte är sann. Tyvärr konstaterar ledaren att socialstyrelsen och försäkringskassan är på rätt spår. Den senaste tiden visar dock att det enbart är den förstnämnda som är på spåren. Att inse att samtal i många fall går före piller är bra. Att inse att terapi är vad många människor behöver för att återkomma till hälsa är en insikt som många har skrikit efter. Dock är det olyckligt att begränsa det till en metod. Psykisk ohälsa är bra mycket mer komplex än så.

Nu ska förslaget för nya riktlinjer diskuteras. Remissrundan kommer förhoppningsvis visa att rätt samtal istället för piller är vägen vi behöver vandra. Men också ett större ansvar på arbetsgivare och mandat till företagshälsovården. Och en humanare försäkringskassa.

Riktlinjerna hittar du här

PS: andra artiklar och bloggare som tyckt till om socialstyrelsens nya riktlinjer: Wemind, Svd idagblogg, tankestormar, Björn Liedén, Dagens samhälle, och den intrikata insikten psykbryt på aftonbladets blogg…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s