Trovärdig vision för välfärden

Äntligen en ansvarsfull ekonomisk vision. Äntligen en förståelse för att vi behöver satsa oss ur vår kris och vi behöver resurser för att ta hand om alla dessa människor som drabbats hårt av jobbkris och aliiansens politik.

Välfärden och den svenska modellen håller på att kollapsa idag. De system som vi har byggt på solidaritet och medmänsklighet, byggt för att trygga liv för våra medborgare, har under denna mandatperiod sakta men säkert underminerats. Vi ser stora hål i välfärdsmodellen och stor påverkan på människors medvetande. Det har sakta men säkert skapats ett samhälle där man av nödvändighet måste tänkra på sig själv först och alldra sist på dem man inte känner. Känslan för en samlad svensk välfärd håller på att falla isär.

Vi behöver en ansvarsfull ekonomisk politik i Sverige som är ansvarsfull mot välfärdssamhället och trygghetssystemen. Vi behöver en ekonomisk politik som stimulerar. Vi behöver alla ta ansvar för att vi ska ha den välfärden. Därför är ett ökat skatteuttag den enda rimliga slutledningen.

Det är skönt att Sahlin och Östros kommer fram till samma slutsats på DN debatt. Äntligen en vision som lugnar folket och som visar medmänsklighet gentemot det svenska folket och välfärden.

6 reaktioner på ”Trovärdig vision för välfärden

 1. Det skattefuskas för 120 miljarder/ år. Börja där i stället. Lägg ner SIDA, som ändå inte har koll vart pengarna går, så sparar vi 15 miljarder till!!

  1. Ja, visst är det förskräckligt! Det är väl dom som är i det egentliga utanförskapet?! De som ställt sig utanför deltagandet i samhället och lik parasiter äter på det som andra byggt upp!

 2. De som tjänar mycket pengar betalar redan idag mycket mer i skatt än de som tjänar lite pengar. Skatt betalas ju i procent. Tjänar du 200.000 per år betalar du ca 30 % i skatt, alltså 60.000. Tjänar du 1.000.000 per år betalar du ca 55 % i skatt, alltså 550.000. Smaka på den rättvisan. Menar (s) att höginkomsttagare inte är tillräckligt solidariska, som betalar 8-10 ggr mer i skatt än en låginkomsttagare???

  1. Nej, inte att de inte är mindre solidariska. Det är solidariskt att betala skatt i procent och i relation till hur mycket du tjänar. Löner sätts ju även nu efter hur vi betalar skatt så de som betalar mycket har ändå lite mer kvar. Höginkomsttagare är solidariska. De har heller inte bestämt att de skall få tillbaka pengar i form av jobbonus och i sänkta räntor. Sanningen i dag är att höginkomsttagare med lån på bostad har mer kvar i plånboken än före krisen. inte märks krisen här inte. (tro mig, vi har den situationen även i mitt hushåll). Visst är det härligt att ha mer pengar. Men de som inte har jobb (vilket är fler än på många många år) och de som har osäkra anställningar, de som studerar eller de som jobbar deltid. De har inte fått det lättare under krisen. Det är de som ”betalar” med sin sänkta livsstilsstandard. Det är där orättvisan finns. Jag vet att många höginkomsttagare säger: ”Jag kan bara spara, jag vet inte vad jag skall konsumera mera”.

   det handlar inte om att peka ut en speciell grupp som osolidarisk. Det handlar snarare att arbeta för att se till att vi har i kristider för att kunna se till att de som drabbas hårdas lindas något. Det är därför ökade skatteuttag är viktigt. Och då handlar det inte enbart om höginkomsttagare utan andra insatser också.

   En grupp som jag gärna hade underlättat för är exempelvis egen företagare. De är en grupp som verkligen får det svårt. De är inte höginkomsttagare med stabila arbetsförhållanden, utan de som får kämpa för överlevande bland andra. Vi som har det bra behöver hjälpa dem som har det mindre bra. Så enkelt är det. Bland annat genom att se till att skola, omsorg och välfärdstrukturer fungerar. Genom att se till att transport och vägar fungerar, att de som blir utan jobb snabbt kan komma åter i arbete. Men för det behöver vi investera och inte spara på våra enskilda konton. Tror jag.

   Tack dock för din kommentar. Det är viktiga saker att diskutera och det finns många åsikter som behöver bollas.

   Louise

 3. ”Äntligen en förståelse för att vi behöver satsa oss ur vår kris”

  ??

  Plocka av folk mer pengar och det sätter fart på Sverige? Makes sense….

  1. Ja det gör det faktiskt. Se var vi är idag. Lyssna på vad finansminister Borg säger. Det är slut i kassan och det finns inte mer att satsa på för att ta oss ut ur krisen. Deras modell är att du och jag ska konsumera oss ut ur krisen. Sanningen är att de allra allra flesta inte alls konsumerar utan sparar på hög av rädsla för vart vi är på väg. Jag tror att vi behöver lägga en del av våra pengar i en gemensam pott för att kunna investera oss ut ur krisen. Bland annat genom utbildning. Kanske inte alltid fler utbildningsplatser, men bättre. Det är ett sätt att ge tillbaka i värde, sysselsättning och möjligheter och inte minst till folks välfärd. Inte som du skriver: ”plocka av folk mer pengar”. Det handlar om att kunna ge tillbaka till folk när de behöver det som mest. Just nu.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s