Fp vässar vapnen mot anställningstryggheten

Almedalen 2009. Folkpartiet Liberalerna har sin ”stora dag” idag i Almedalen. Det innebar bland annat ett seminarium om ungdomsarbetslösheten. Här debatterats orsaker och verkan. Framförallt kring frågan om varför Sverige har en så hög arbetslöshet och om det kan skyllas på LAS eller ej, anställningsskyddet eller inte. Är det minimilönernas fel att så många ungdomar under 21 har svårt att gå jobb? LO’s arbetsmarknadschef Irene Wennemo återkom ständigt till frågan om att det inte handlar om anställningstryggheten utan snarare om kopplingen mellan utbildning och arbetsliv i en rad olika parametrar. Hennes förslag var att utveckla läringsystemet.

Tanken var att Folkpartiet skulle presentera en delrapport om deras lösning kring ungdomsarbetslösheten. Jan Björklund varnade genom att säga att detta kommer bli kontroversiellt. I viss mån var det kanske det. Två åtgärder hade han på agendan: dels var det att införa en ny form av anställning, med lägre lön och mindre anställningsskydd. Lärlingsanställningen. Men också att man skulle kunna bli anställd som lärling.

Efter LO’s pledering för lärlingssystemets behov av utbyggnad framställdes inte FP som varken särskilt radikala eller nytänkande. Dock var det oroväckande analyser med debatten om anställningsskyddet. Men det stod inte Jan Björklund för i huvudsak utan snarare Karin Pilsäters inledning där anställningsskyddet utmålades till det som skapade otrygghet på arbetsmarknaden och per se hindrade unga från jobben. Detta tillsammans med den höga minimilönen.

Kanske kommer detta utvecklas något i kvällens tal från Jan Björklund. Klart står i alla fall att liberalerna vässar kanonerna och slipar målsiktet mot LAS och anställningstryggheten. Om de bara ville återkomma till verkligheten och se de behov av trygghet som faktiskt finns bland exempelvis LO’s medlemmar. Istället tar man hjälp av akademiker som med högravande analyser och exempel från en annan verkligheten än den vi borde dela. Till exempel återkom exemplet på 35 åringen som aldrig haft ett jobb – vem vill anställa denne? Jag undrar: vem har aldrig varit anställd vid 35 års ålder? Skulle väl vara dem under förmyndarskap…

En feminist reflektion var också denna: enbart manliga exempel på arbetstagare kom fram. LO har ju gott om kvinnliga medlemmar. Tänk att det går så långsamt med genusmedvetenheten!

länkar om Fp och deras förslag på Almedalen: SvD, Lägre ingångslöner: Aftonbladet, i DN: Fp vill ha lärlingsanställningar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s