Valpejl.se: public service i dess rätta bemärkelse

Igår ägnade jag och maken oss åt valkompassen på Sveriges radios hemsida. Valpejl.se är ett samarbete mellan Sveriges radio och Sveriges television. Man får svara på 50 frågor och man får också möjligheten att välja bort partier man inte är intresserad av att bli pejlad emot. Man kunde också ta bort kategorier av politiska ämnen om man ville. På det hela taget ett test som gav mig som testare lite makt över formerna, även om jag tycker testet verkar fungera bäst om man låter sig pejlas mot åtminstone riksdagspartierna… och F! 🙂

Testet är uppbyggt utifrån att riksdagskandidater från samtliga partier som ställer upp har fått svara på samma frågor. Det gör att när man är klar med testet så kan man titta vad för kandidater som man har som stämmer överens med ens egna svar på testet. Det var mycket intressant och roligt att se hur det föll sig ut.

Ibland var frågorna lite svåra att snabbt ta ställning till. Då kunde man kolla för och motargument samt bakgrundsfakta för frågan. Det var bra. Aldrig behövde jag som väljare känna att politiken var för långt från mig. Jag hade tillgång till stöd i hur jag skulle förstå frågorna och då ocskå enklare ta ställning. Smart. Det var public service i dess rätta bemärkelse.

Så om du undrar vad du skall rösta eller om du vill se om du valt rätt så gå in på Sveriges radios hemsida och gör valkompassen!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s