Genève, skyltfönster och särkopplingar

Sedan i förrgår befinner jag mig i Genève tillsammans med kollegor från den Svenska YWCA-YMCA rörelsen. En fantastisk grupp med medmänniskor som kommit tillsammans för att göra ett fantastiskt bra försök att få YMCA’s world allians, alltså deras styrelse, att bestämma att nästa stora världsmöte skall hållas i Umeå. Året skulle bli 2014 och vi skulle då samtidigt arrangera världens första YMCA världsfestival för ungdomar från hela världen. Briljant idé helt enkelt: genomsyrade av vårt body, mind, spirit koncepts så skulle vi göra fantastiska mötesplatser med kultur, teater, sport, outdoors och seminarier och utbildningar som fokuserade FNs milleniemål och arbetet för en hållbar värld. Vi bjöd in världsstyrelsen att förlägga sitt stora möte mitt i den smältdegeln – en degel som pulserar av YMCA moooovment. Mitt bland ungdomar. Mitt i rörelsen! Vara där det händer, med dem det händer och göra påverkan för hur vi formar en bättre framtid!

Nu visade det sig att vi inte var ensamma. USA kandiderade samtidigt som oss och var också här för att göra sin dragning om sin idé kring världskonferensmötet. Och de vann. Det var riktigt ledsamt. USA hade ett helt annat förslag och en helt annan presentation. De visade upp en vacker plats uppe i Colorado Mountains, mitt i USA, där mötesdeltagarna i enskildhet och med fina konferens faciliteter kunde forma sina beslut. Långt från rörelsen. Långt från ungdomarna. Mycket bekvämt. Samma månad 2014- men lite tidigare.

Det stod klart för oss att världen var inte redo att möta utmaningen. Att tänka nytt och våga vara precis där man skall vara med sina beslut – närmast verksamheten. Det får mig att tänka på det där med skyltfönster och särkoppling. Det kanske är så att de behöver koppla sär världsmötets verksamhet, för att det skall kännas så där viktigt och engagerat. Som en av de unga tjejerna från styrelsen sa till oss efteråt: ” vi var rädda att vi skulle försvinna i mängden och att fokus inte skulle hamna på oss i mötet”. Jag undrade stilla vem det var som de ville skulle se dem och vilka som nu kommer att kunna ge dem fokus. Ja inte är det några andra än just de själva som kan göra det nu eftersom inga andra kommer vara där hos dem uppe på berget.

En styrelse, ett årsmöte och en kongress är en viktig plats att kommunicera det man tror på och det man vill. Det kanske inte alltid har den största påverkan på verksamheten ute i gräsrötterna, tyvärr, men den har allt av värde för legitimitet och för trovärdighet. Det finns en oerhörd tyngd i det som görs och bestäms av våra föreningar och ideella organisationers toppskikt! Det är viktigt att vara medveten om vilka signaler som man vill sända ut. Det är viktigt vilka värden som man visar att man står för och vilka beslut man är villig och ta – inte minst i vilket forum och i vilket sammanhang just dessa fattas.

Vad hade varit bättre för världens äldsta och största ungdomsorganisation än att göra det bland ungdomar och människor med glöd för unga mitt bland brinnande engagemang och kamp för en bättre framtid? inte mycket! Men jag kan lova att det kommer komma så småningom. Vi får se detta som en uppvärmning för världskonferencen år 2018!

Förövrigt så kommer festivalen att bli av och den kommer att bli fantastisk! Imorgon skall jag få njuta 18 grader varmt och av vårdofter och vindar, och förhoppningsvis få titta på vackra alper från Genèvesjöns strand. Det ser jag fram emot!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s