T minus 12: begränsningar och reformförlag

T-12… Det är tolv dagar kvar till beräknad förlossning av mitt tredje barn. Man undrar vilken av alla dessa dagar som den lilla bebisen kommer välja som sin ankomstdag. Troligtvis går vi över tiden som vi gjord de andra gångerna och det blir ett augustibarn. Eller så prickar vi in mammas födelsedag: 28 juli. Det vore fint tycker jag! Som en liten hyllning från himlen.

När man väntar barn verkar man antingen vara en sådan som njuter av hur kroppen förändras, hur livet gradvis sätts in i ett annat skeende och hur fokus går från något allert till introvert och fåordig – och det skulle för dessa kvinnor vara gott. Jag kan förstå det och också önska att jag kunde omfamna det hela på samma sätt. Jag tillhör snarare den andra gruppen som trivs i att vara aktiv och som har svårt att varva ner och vara den kukong som jag fått i uppdrag att vara. Mitt problem är antagligen medfödd rastlöshet och den insocialiserade pliktmänniskan i mig som gör att jag har svårt att leva och acceptera de begränsningar som en graviditet medför.

Men nu är det snart över och jag längtar! Längtar efter liten människa och längtar efter att kunna röra mig fritt igen. Det skall bli skönt att få vara bara jag och inte en kroppslig bebiskapsel. Det skall bli skönt att ingen spontant börjar prata med min mage. Och det skall bli underbart att få komma i form igen!

Den här graviditeten har inte alls varit svår! Förra var riktigt besvärlig – denna har i det sammanhanget av jämförelse varit… Behaglig!! Påminner om Ebbas… Kanske är det därför en flicka i magen. Vore inte det härligt! En liten Lena eller Esther.

En av de jobbigaste sakerna med den här graviditeten har varit mina tänder faktiskt. Visste ni att tänderna påverkas av hormonerna? Jo men visst, i mitt fall har jag fått galet mycket tandsten som jag fått gå hos tandhygenist för att mota i grind. Var där senast idag. Det är skönt att kunna göra det innan bebis är här och det är så tacksamt att ha en så bra tandhygenist som jag har!

Men det är dyrt som skam att sköta om sina tänder! Hittills har jag under den här graviditeten lagt ner 2400 kr. Jag hade de pengarna. Men hade gärna använt dem till annat. Att ha sådana pengar är dock ingen självklarhet för alla. Det borde finnas ett tandvårdsprogram för gravida tycker jag. Ja helst en tandreform för de många à la Persson, men just för gravida kvinnor skulle inte vara så dumt. Det är många ekonomiska situationer och utmaningar som vi kvinnor försätts i när vi blir gravida.

Ökade behov av tandvård är en, med smärtsamma och dyra ingrepp som följd, om vi inte tar hand om oss. Förutom tandvård så befinner vi oss i en ökad risk för sjukskrivningar – graviditet är ingen sjukdom men det är ett tillstånd som gör oss extra känsliga. Med sjukskrivningar kommer karensdagar och lönebortfall. Själv drabbades jag i vintras av influensa och var rejält dålig pga nedsatt immunförsvar (som man har som gravid) i dryga månaden. Man behöver också nya kläder, mer varierad kost och behöver köpa kosttillskott. Min blodbrist som jag har gör att jag måste äta fyra järntabletter om dagen.

Det finns mycket utgifter och betydande risk att minska i inkomst för kvinnor som är havande. Jag är inte en av dem som behöver ekonomiskt stöd i den här situationen med självklarhet, men det finns många kvinnor i dagens Sverige som hade mått väldigt bra av det. Kanske skulle barnbidraget delas ut till de som behöver stöd redan från v20 in i graviditeten. Ett havandestöd!

Nu är det dags för mig att knyta mig. Bebisen sparkar och påminner mig om det underbara som jag får lov att vara med om. Ett liv växer inom mig och kommer snart att berika mitt liv på det fantastiska sätt som barn gör. De är små gudagåvor!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s