Vad är din affärsplan?

Ordet för dagen måste vara affärsplan. Vad är egentligen en affärsplan, kan man använda det begreppet i andra verksamheter än inom företag, och hur kan man uttrycka vägriktning och mål för några med visioner för ett helt samhälle?

Den 23:e september skrev socialdemokraterna på DN debatt om deras plan för Sverige. Rubriksättningen blev ”Vi presenterar en ny affärsplan för Sverige” och därmed var debatten igång – inte om innehållet om hur vi skall få Sverige på fötter utan på valet av ordet Affärsplan. Detta ord får många internt inom S att rasa. Varför? Troligtvis av rädsla att S ledning inte förstår att Sverige inte är ett aktiebolag.

Jag anser att detta fokus på ordval är fånig. Jag tycker inte det är ett dugg svårt att Förstå att ordet används i ett metaforiskt syfte och att det är vanskligt att väga in och tolka in för mycket i valet av begrepp. Det rätta är att låta innehållet i texten belysa och skapa ram för tolkning av begreppet.

Men det är klart, precisa uttryck är viktiga för politiker idag. Allt är kommunikation och språket hanteras allt som oftast bokstavligt. Politisk kommunikation kommer undan med begrepp utan att ha teckning. Se bara på moderaternas användning av ord som frihet, solidaritet och arbetarparti.

20120924-202026.jpg Här hemma liknar vi ofta vårt familjeliv med livet i ett företag. Vi kallar varandra för olika befattningstitlar, vi skojar om att vi förhandlar med facket och att den äldsta av våra barn är skyddsombudet. Vi menar inte mer med detta än att det är ett sätt att skämtsamt närma sig samtalet om hur vi vill att beslut skall fattas här hemma, hur ekonomiska överväganden skall göras och samtal om vem som har ansvar för vad. Inte sällan blir det då ner begripligt med hjälp av terminologin från affärsvärlden. Men ingen av oss drister oss att tro att vi är ett kyligt aktiebolag vars syfte är vinst.

Nej vår affärsplan syftar till något helt annan. Så här skulle vår affärsplan kunna låta:
Familjen C vill skapa mer kärlek i världen, fostra goda gladeligen skattebetalande medborgare, konsumera hållbart för en värld att leva i också för kommande generationer och värna och verka för att alla våra aktiviteter präglas av jämställdhet. Vidare skulle det kunna stå något om hur vi mäter att vi uppfyller våra drömmar och önskemål, vilka riskfaktorer som finns just i våra liv och kanske något om hur vi belönar våra familjemedlemmar.

Självklart, tänker jag, förstår ni att vi inte är ett aktiebolag och inte heller en kylig ledning som skulle sparka ut medarbetare/varandra om man inte levererade. Nej, det första i vår affärsplan är att skapa mer kärlek i världen. Det betyder att leva med förlåtelsen och den kärleksfulla blicken på medmänniskan i centrum.

På samma sätt läser åtminstone jag s ledningens debattartikel. Det enda som saknas i den är väl mer om jämställdhet och hållbar utveckling. Möjligtvis ryms det inom begreppet hållbar frihet. Jag tycker inte att det är en så dum affärsplan för Sverige och jag förstår vad de menar. Jag är inte heller ett dugg orolig för att de inte skulle veta vad de håller på med. De satsar mot regeringsskifte 2014. Det står helt klart.

Vi prioriterar jobb, kunskap och stärkt konkurrenskraft. Så skapas förutsättningar för framgång, välstånd och en hållbar frihet för var och en av oss.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s