Nyanser av vitt – en rapport om verkligheten

Socialdemokraterna samlas snart för sitt högsta beslutande organ: Partikongressen. SSU går ut och visar på verkligheten. För att vara ett parti där alla skall med så behöver man tänka om angående de ledande positionerna och angående representationen i de beslutande salongerna.

Vem kan ta snacket om ”framtidsparti” på allvar när de socialdemokratiska kongressdelegationerna från Sveriges två största städer lika gärna kunde vara på väg till konvent med USA:s republikaner? (Eric Sundström, Dagens arena)

SSU går idag ut med en rapport: Fyra nyanser av vitt, som kraftigt kritiserar och starkt belyser den dominerande vithet som finns på ledande poster inom socialdemokratin.

Hur representationen i den socialdemokratiska toppen ser ut är
en fråga som måste debatteras, och som i grunden handlar om bristen på engagemang för antirasistiskt arbete. (Devrim Mavi, debattör)

Det är en demokratisk skyldighet att se till att de med makt att rösta och plädera är representativa för samhällets hela befolkningsbild. Det är viktigt att det på en framtidskongress som den som Socialdemokraterna samlar till i april finns unga, gamla, män, kvinnor. Utbildade, bildade, självlärda, lärda, hantverkare, svetsare, sköterskan och ensamstående hen, flerbarnsföräldern och den enastående. Mörk, ljus, hetro, homo, bi, q, troende, atieist, muslim, kristen, den andlige, den spirituella, naturnörden och ecobonden. Den kapitalistfrämjande,  den marxistinspirerade, ”det-var-bättre-förr-sossen” och ”framtiden-stavas-jämställdhet-sossen” och de högljudda, de tystlåtna, de snabbtänkta, de avvaktande.

Det räcker inte att se klass. Man måste också se kön, etnisk bakgrund och sexuell läggning. Och inte minst så måste vi i socialdemokratin se att vi inte är i takt med vår egen samtid. (Mona Sahlin)

Min poäng: i en representativ demokrati skapar man strukturer i sina rum av makt för att alla sorters människor skall finnas med en röst. Det finns så klart oändliga varianter på människor – men några samhällsgrupper är åtminstone väldigt viktiga att de inte åsidosetts. Dessa grupper är de som kategoriseras i kön, etnicitet, sexualitet, ålder och faktiskt också livsåskådning.

SSU har tagit fram en utmärkt rapport. Många viktiga röster hörs i den. Många tydliga skriande siffror ger partikongressen en uppmaning. Byt enfald mot mångfald!

Det är nödvändigt att räkna huvuden nu, säger Devrim Mavi i rapporten. Precis på samma sätt som när vi räknade varannan damernas.

Sverige behöver bli medvetna om vithetens alla fördelar. Så även internt inom det parti som allra tydligast vill vara dem som står på barikaderna och slåss för jämlikhet, solidaritet och frihet!

Bild

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s