Lärljungen som han älskade

Idag har Svenska kyrkan valt en ny ärkebiskop. Biskop Antje Jackelén från Lund har blivit vald till Sveriges första kvinnliga ärkebiskop. Det är givetvis inte för att hon är kvinna som detta är härligt. Att hon är en klok, eftertänksam, smart, reflekterande, modig teolog, en god ledare och förebild för både kyrkans vigda och medlemmar, är mina skäl till varför valet är så härligt!

Att vår valda och blivande ärkebiskop också är kvinna är på tiden. 2000 är senare finns en kvinna återigen bland de människor som tjänar Kristi kyrka som en av de främsta.

Det är inte så ofta som jag citerar Bibeln på min blogg. Men här passar det bra. Det har nämligen gnällts lite från här och där om kyrkans rytande bifall till valet av biskopen från Lund. Mottagandet av Antje till uppdraget som ledare av vår kyrka, och till skaran av ledare för den världsvida, för mina tankarna till Filipperbrevet – denna kärleksfulla text som beskriver hur kärleksfull, tacksam och glad Paulus är för Filippiförsamlingens gemenskap och glad för hur församlingsledarna tillsammans med honom har kämpar för att sprida evangelium. Man förstår att ledarna här står honom mycket nära och har hans fulla respekt.

Ledarna, Euodia och Syntyche (två kvinnor), får mig att tänka på Antjes välkomnande som Ärkebiskop. Precis som dessa två var fullkomligt självklara i Paulus ögon som ledare för en viktig del av dåtidens kyrka, så är Biskop Antje självklar och viktig för oss och har allt mandat och förtroende hon behöver. Hon är också omvittnad som en god ledare precis som de spår som Euodia och Syntyche lämnar efter sig för oss att läsa av gott ledarskap i Filipperbrevet. Jag hoppas Paulus sätt blir en förebild för dessa som av någon anledning tvekar på Antjes förmåga och välsignelse att leda vår kyrka. Och hennes genus har inget med hennes förmåga att vara en förträfflig ärkebiskop. Det har snarare med hur du och jag tar emot henne och visar respekt som avgör det.

Vad ni har lärt och tagit emot, hört och sett hos mig, det skall ni göra. Då skall fridens Gud vara med er

Fil 4:9.

Så varmt välkommen Antje till posten som ÄB för Svenska kyrkan! Må din väg gå dig till mötes, låt den kantas av klokskap och massor av mod. Hjälp oss att vara en relevant kyrka, till tröst och styrka, till mod och glädje, för många många av oss som lever våra liv i denna kyrkas närhet och för alla som vi möter.

2 reaktioner på ”Lärljungen som han älskade

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s