Plenumdags med jämställdhetsperspektiv

Plenumvecka har inletts. Denna veckar jag i Uppsala och deltar i Kyrkomötet. Kyrkomötet är Svenska kyrkans riksdag som sammanträder två veckor per år. Detta är andra sessionen för 2013 och dags för beslut.

Det finns två politiska frågor som engagerar mig mycket. Det ena är hållbar utveckling och den andra jämställdhet. På ett sätt kan man säga båda frågorna att det handlar om hur vi väljer att leva sitt liv, bemöta andra och hur man ser på makten i världen. I hög utsträckning är det etiska frågor.

I kyrkan finns självklart också dessa frågor närvarande. Framför allt så har jag en uppgift att se till att de finns representerade. Just listan på vilka ärenden som jag kommer driva får finnas i ett annat inlägg. Men det jag här vill ha sagt är att jag kommer vaka som en hök (som vanligt) över jämställdheten. Också i praktiken.

Som många institutioner i Sverige där makten finns är jämställdheten både något man inte pratar i varje given stund samt något som verkar ta emot att ta upp. Vad är det med människor med makt och synande av sina strukturer? Jo de har makt och vill inte att den ska hotas. Därför är det bäst att det är som det är.

Så nu beger jag mig mot plena i Universitetshuset för att se, höra, mäta, reflektera över vad jag möter och bevittnar. För kära Sverige och medmänniskor – vi kan så oerhört mycket bättre. Hur ser du själv på din makt?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s