Jag ger dig två argument för din röst för ett rödare EUropa

20140520-083320-30800858.jpg

Några dagar kvar och sedan har Europa talat. Ett Europa som jag och många med mig är oroliga för. Vi svenska EUmedborgare behöver förstå att vad som är blått och liberalt här är inte på samma sätt där. Även om vi har mycket gemensamt så är våra politiska system och ideologiska logiker annorlunda. Den svenska modellen, en produkt från arbetarrörelse och socialdemokrati, är något vi exempelvis är stolta över i Sverige – nästan oavsett partifärg på våra värderingar. Så är det inte i resten av det blå Europa. (bild: Naima Callenberg)

World Value Servey genomfördes för ett decennium sedan men är giltig som värderingskarta ändå. I den ser man värderingsskillnader som råder i Europa. I EUsammanhang märks detta bland annat på synen på barnomsorg, preventivmedel, abort, förlossningsvård och jämställdhetspolitik. Frågor som grundar sig på synen på olika värdering av människor. Ett befästande av en för kvinnor negativ samhällsutveckling.

20140520-084456-31496303.jpg

Den synen på kvinnan har inte svenska borgliga partier. Men i ett EU sammanhang samarbetar och stödjer de sådana som har. Det är bara ett argument till varför Europa behöver en ny rödgrön majoritet. Efter 15 år med borgliga och konservativt styre behöver EU ett nytt kvinnovänligt ledarskap!

Det andra skälet att rösta för ett rödare om mer ungdomsvänligt EU är den våg av nynazism som sköljer över Europa. I länder där högerstyre lätt till katastrofala ekonomiska följder för invånarna pyr missnöjet. Där jobb saknas startas inte sällan extrempopulism och extremhögerpolitik. Så som i fallet i exempelvis Grekland. Där frodas hatet. Där hotas den andre. Där pekar allt mot en än mörkare framtid om man ger nazismen chansen att få mandat i vårt Europa. Det har hänt förut. Låt det inte hända igen! #neverforgettovote

20140520-085438-32078853.jpg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s