Tre saker som bygger det anständiga samhället

Det finns tre saker som anstår det samhälle som värnar människors lika värde. Det anständiga samhället. I det samhället där vi:et är viktigare än jag:et. För jag:et behöver vi:et.

 Lika möjlighet till ett liv med framtidstro

Det första är att alla skall ges samma möjlighet till en barndom och uppväxt som ger samma förutsättningar vad gäller utbildning, vård och omsorg och grundläggande uppväxtvillkor.

Att bidra efter förmåga

Det andra är att alla skall bidra till samhället efter den förmåga man har i en given tid. Det betyder att de som är friska och mogna nog att arbeta och tjäna pengar också gör de för dem som inte är friska eller mogna nog. Det betyder att pension är uppskjuten lön och skatt på förvärv och inkomst är dels ett sätt att dela på det överflöd som inte är givet för alla och dels ett sätt att ge tillbaka till det samhälle som gett oss så mycket när vi växte upp.

Ta hand om den andre

Det tredje är att vi tar hand om dem som inte själva kan göra det. Oavsett ålder, oavsett åkomma, oavsett tragedi. Det betyder att det är ett samhälle som investerar i sina medborgare och som sätter både ära och heder i att inte ställa någon utanför. Jag tror också att det är ett samhälle som verkligen prioriterar medmänsklighet. Som i varje samhällelig och statlig institution möter den andre med respekt och ovillkorad jämlikhet. Blind för kön och hudfärg.

Man måste sätta vi:et före jaget

Det är grunden för ett anständigt samhälle att du liksom jag utgår och värnar människors lika värde. I alla stunder – i vänskap, i familjen, i arbetslivet, på gatan, i affären, i trafiken, när du dömer, när du älskar, när du återvinner, när du skäms eller skäller, när du fostrar och när du leker. Logiken är att man måste sätta vi:et före jag:et.  

I det läge vi har i dag, i det samhälle som vi lever i just nu, behöver vi kämpar för värderingar som inte längre är givna. Det är i det sammanhang som det är en självklarhet att vara feminist för att få bukt med den förkastliga könsmaktsordning som härjar. Likaså en självklarhet att kämpa för antirasism. För vi har mycket smygrasism bland oss. Du vet allt det som inte sätter lika mellan män och kvinnor, lika mellan hudfärger, lika mellan åldrar och social status. Det som inte anstår det anständiga samhället. Och du…. det är dit vi är på väg om vi inte gör något . Nu. 

Den 14 september kan vi ändra den här utvecklingen genom att rösta för en röd regering. Det är min övertygelse att vi behöver Stefan Löfvén för att återigen skapa ett samhällssystem som värnar det anständiga samhället. Så rösta för Stefan som statsminister. Rösta för mer vi och mindre ego. Rösta för feminism, likvärdighet och gemenskap. Rösta för ett starkt, tryggt och stolt Sverige!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s