Michael Moore, SD och regeringsfrågan – Sveriges värderingsframtid är i våra händer

Din röst behövs i det här ödesvalet mer än någonsin. Varför? Jo, för om vi inte ser upp, och tillsammans upplyser alla i vår närvaro om vad som händer när SD får stort stöd, så kommer vårt samhälle att fortsätta kallna och hårdna. Detta är mer än någonsin ett val för att stå upp för vilket samhällsklimat och vilken utveckling vi vill se i Sverige. Om du tycker att jämlikhet och människors lika värde är viktigt. Då står du inför uppgiften att berätta om vad som är på väg att hända och den 14 september göra din röst hörd.

Vad händer när SD blir stora?

Peter Esaiasson, professor i statsvetenskap, sa i aftonbladet i juni i år att det finns en risk om vänstersidan inte får egen majoritet i riksdagen att Alliansen plus SD i princip kan blockera Löfven som statsminister. I det ljuset är valet till stor del en fråga om vem man vill ha som statsminister.

Även miljöpartiet analyserar opinionsläget på samma sätt. Så här säger Gustaf Fridolin i en debattartikel i dagens nyheter24:

Låter vi SD tjäna på sina kampanjer mot flyktingar, låter vi dem växa till att bli Sveriges tredje största parti, eller klarar vi att sätta emot. Valet är ditt?

Fridolin har alldeles rätt. Valet är ditt och mitt. För det är en reell risk att SD får så pass stort stöd i valet 14 september att följande kan hända:

– Fortsatt statsminister blir Fredrik Reinfeldt, trots försvagat mandat för M och Alliansen, men med stöd från SD klarar de minoritetsstyre. Vi får en högerpolitik med konstant SD stöd.

– SD blir Sveriges tredje största parti, där S och M blir de som blir större. Det kan komma att ändra debattklimat och frågorna inom svensk politik avsevärt.

– med fortsatt högerstyre kommer klyftorna och arbetslösheten i vårt land inte att minska. Reformutrymmet kommer fortsätta att vara noll för att vi ger till de som har. Med ökade klyftor växer främlingsfientligheten.

Det är du och jag som behövs här. I det här är vi alla valarbetare.

Djupast sätt tror jag att detta är en väg som vi är många som vill undvika. För att göra det krävs att din, eller någon i din närhet, röst inte läggs på SD. För att undvika det så måste vi prata om politik och vad vi vill för Sverige allesammans. Vid ett köksbord, på promenaden, på altanen, i TV-soffan, runt kaffemaskinen, i bilen. Överallt behöver vi föra samtalet. Vad vill vi ha för värderingsgrunder i vårt land? Vilket samhälle vill vi värna? Vill vi ha mera vi och mindre jag?

En röst på Stefan är en röst för antirasism och ett bättre samhällsklimat

Så här säger Socialdemokraterna om antirasism och varför det strukturellt måste bearbetas på politikens alla områden:

Vi socialdemokrater är övertygande om att främlingsfientligheten motarbetas när arbetslösheten pressas tillbaka och vi kan investera i mindre klasser och fler lärare i skolan. Vi socialdemokrater vill se ett land där vi samlas för att utveckla vår demokrati och samhällsmodell. Alla behövs i det arbetet!

Socialdemokraterna menar att det bästa sättet att motarbeta rasism och främlingsfientlighet är att stärka jämlikheten genom att skapa full sysselsättning och utveckla den generella välfärden. (Källa socialdemokraterna.se)

Logiken är så här: Om högerpolitiken får fortsätta att råda i vårt land kommer rasismen sannolikt att öka, precis som den har gjort de senaste åtta åren. Det är tuffare och hårdare idag i vårt samhälle än på mycket mycket länge. Vi behöver återigen ett samhälle som bygger på solidaritet och gemenskap. Inte på att öka klyftor och slita isär samhällsskikt. Vi behöver inte ett nordiskt USA. Vi behöver inte fler steg genom fler skattesänkningar och dränering av vår gemensamma välfärd.

Verkligen? Vill vi bli ett mini-USA? 

Vad vi behöver är ett Sverige som är en internationell inspirationskälla för jämlikhet, solidaritet och frihet. Så som Obamas partivänner ser på oss i många fall. Så som alla de länder där vi arbetar för demokrati ser på oss. Som ett föregångsland att döma utifrån de grundprinciper om generell välfärd som byggt vårt land starkt. Det som vi är kan förlora om ytterligare 4 år läggs till ett minoritetsstyre av Allianspolitik med SD stöd.

Låt oss lämna det nyliberala bakom oss och kämpa tillsammans för minskat stöd till SD och en ny regering med Stefan som statsminister. För det behövs din och dina vänners röst för en socialdemokratisk regering.

Verkligen? Vill ni verkligen bli som oss? Bli som Amerika? (citat Michael Moore 2010)

Låt dig inspireras av TV4:as kända Micheal Moore youtube-klipp om vad vi står inför som land. Han är tydlig med att Sverige är ett föredömligt civiliserat samhälle, men som i utvecklingen mot mer individualism, mer USA-likhet, håller på att förlora det.

Tips också om Rädda barnens ungdomsförbunds kampanj: Antirasism vid köksbordet. Bra material att ta del av för den som vill lära sig mer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s