Mot ett organisationsliv i tillit. Hur skapas mening, kreativitet och resultat över det vanliga?

Våra arbetsplatser och föreningssammanhang längtar efter kreativitet. Det märks inte minst på våra arbetsannonser då folk med kreativt sinnelag, flexibilitet och förmåga att ”tänka-utanför-ramarna” ofta eftersöks. Frågan är vad för sinnelag vi egentligen söker, och kanske är det inte en person utan ett rop på hjälp om att ändra våra organisationskulturer och arbetsstrukturer där kreativiteten inte ännu kommit igång?

Frågeställningen är intressant och kan borras djupare. Är det den nya medarbetaren som skall frälsa och komma med det nya blodet? Eller är det ett tyst insmuget desperat rop om något som omvälver och förlöser oss; för vi som arbetande och engagerade folk helt enkelt är för stiffa och tillrättalagda? Eller är det är en brist på tillit som spökar?

P1 programmet ”Ska vi sluta Brainstorma” i Kropp och själ var i augusti inne på samma spår när de undersökte både önskan om kreativitet på jobbet och den omtalade och välkända metoden brainstorming. Den sistnämnda sågades som en metod som aldrig är bra varken för en grupp eller för kreativiteten. Men den känns bra.

I programmet samtalade regissören Susanne Osten och kreativitetsforskaren Samuel West och de var helt överens. Alla arbeten, även flygpiloten och ambulansföraren så väl som den kropps- och intellektuellt arbetande skådisen behöver kreativitet, men inte den där som sätter allt ur spel – utan den som kommer från en ömsesidig grundtillit i arbetslaget, en trygghet i arbetsuppgiften, en förståelse för de olika rollerna och för uppdraget. Det senare handlar om att förstå och arbeta med det som man är rädd för. Inte så konstigt faktiskt – trygghet kommer från att man känner sig mindre osäker, dvs man är mindre rädd. Att nå tillit och trygghet via en förståelse av det okända, och den rädsla som kan vara knuten till sin prestation, tja det känns ganska så givet. Men kontroversiellt på något sätt i jobbsammanhang.

Låt mig utveckla. Om det är så att vi i gemene person har en för stiff och tillrättalagd arbetsgemenskap i regel, där folk håller på sig och där trygghet i arbetslaget inte är ledordet (eftersom det på något sätt tvingar oss in i närmare relationer – och det är inte helt enkelt för svensken), så har vi här ett grepp som utmanar. Men som jag tror ligger bakom önskan i jobbannonsen ”vi söker dig som är kreativ och har förmåga att tänka utanför boxen”. Det är en längtan efter en arbetsplats med tillit som stabil grund och där man inte söker efter kreativitet hos den nya utan där den som kommer in i arbetslaget plockas in och vars kreativitet plockas upp och kommer till användning.

Susanne Osten är också så bra när hon i programmets mitt deklarerar att det är Mening, ja hon riktigt trycker på ordet, – det är mening vi söker i våra värv. Så sant! Mening har med livet att göra.  Mening har med att vi känner att vi bidrar till det samma. Vi människor får mening genom att bidra. 

Och från meningsfullhet kommer arbetsglädje, som skapar kreativitet. Samuel West hänvisar till Professor Teresa Amabile vid Harvard Business School som gjort studier om kreativitet och arbetsglädje.  Amebile har hittar mycket starka kopplingar mellan positiva känslor och kreativitet. Det är också värt att ta med sig i frågan om den stiffa organisationskulturen. Har vi tillräckligt med positivitet i våra led och där vi verkar? Tåls att fundera på. 

Fundamentet för arbetsglädje är meningsfullhet och positivitet. Att man som medarbetare och medresenär i ett uppdrag är trygg och vet vart man ska, har en känsla av att vara i bruk och göra nytta och inte minst att man får vara fri i tanken, högt som lågt, och mottas med öppna armar. Ett organisationsliv i tillit helt enkelt. Det är här någonstans som lekfullhet kommer i bilden. 

Så när vi söker en ny medarbetare, så är det kanske så här vi skall formulera oss istället:

– Är du en person som bidrar till tillit genom relationsbyggande och positivitet på arbetsplatsen? Då tror vi att vår strävan efter kreativitet och mod att tänka utanför boxen passar dig. Hos oss är tanken fri och gott lagarbete, arbete för en positiv teamkänsla och resultat med hög kvalitet är vårt signum.

Så skulle det kunna låta i en presentation av en arbetsplats som vill vara allt annat än stiff, som vill nå ambitiösa mål och nya resultat. 

Tänk på det alla tjänstemän och chefer där ute: hur skapar ni mening för varandra och för er själva? Är det inte dags att få dem runt omkring dig att fungera bra och ge dem inte bara uppskattning utan också en riktning och en mening? På så sätt möter du det som de flesta tjänstisar är livrädda för: sina egen prestation och dess kvalitet. Väl mött där ute i den tillitshungrade organisationsdjungeln. Väl mött!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s