Värna svenska skolan! – Fler lärare. Inte fler skattesänkningar.

Det sägs att Sverige är ett gott land att leva och bo i. Det sägs att vårt land i mångas ögon är ett föregångsland. Som andra tittar på och tänker att så skulle man vilja utveckla sitt samhälle. En jämlik skola. Lika möjligheter för alla barn till en bra barndom. Lika tillgång till vård utan att titta på vad du har för inkomst, om du har ett jobb eller vad du har för förmögenhet i botten. Ni vet så som det är i USA där förskolan inte är obligatorisk och kan kosta skjortan, där den kommunala skolan till stor utsträckning har barn till arbetslösa och låginkomsttagare och där högre utbildning inte är gratis och där de som har det bra, har det väldigt bra. Och de som har det sämre, har det riktigt illa. För att det är den egna kassan som avgör.  

Men något håller på att hända med vårt land, och det är att vårt framgångskoncept inte längre hålls oss kärt utan man tittar åt väster och tar sig ann mer anglosaxiska och amerikanska system för välfärd och skola. Det smyger långsamt in i vårt land och det hotar att förstöra något viktigt.

(Även om jag tror att även regeringen börjar få kalla fötter. Den ”Framtidskommission” som gjordes förra året, som pekade ut utvecklingen mycket åt det amerikaniserade samhället, finns inte att få tag på, på regeringens hemsida. Man verkar ligga lågt med den). 

Vissa reformer som vi gjort i Sverige för skolan är bra, allt är verkligen inte dåligt, men det är själva grundbultarna som man måste värna. Och för att värna måste man veta vilka de är. Exempelvis är det ok att kunna välja skola, men det är inte bra att en skola kan gå i konkurs för att det var ett vinstintresse som låg i botten. Det är bra att man i skolan kan specialisera sig som elev men det är inte bra att lärartätheten kan sjunka för att öka vinsterna i en investerares kassa. Och det är inte bra att man kan tacka nej till dem som behöver extra resurser i skolan.

Det är inte ok att små barn ska försvinna i sorl och brus för att klasserna är för stora, för att skolan inte satsar på mindre klasser för de minsta barnen. Deras första år i skolan avgör deras framtid, och det är ett stort ansvar hos oss vuxna att värna det. Att mixtra med vinster, lärartäthet, barngruppernas storlek och att undlåta barn i behov av hjälp, det är att bestrida det svenska skolsystemets grundvalar. Ni vet det där som är själva huvudingrediensen i Sverige som ett föregångsland. 

Att mixtra med vinster, lärartäthet, barngruppernas storlek och att undlåta barn i behov av hjälp, det är att bestrida det svenska skolsystemets grundvalar.

Vi är inte bäst i världen på skola längre. Enligt mätningar som OECD har Sverige blivit sämst i klassen. Länder som Japan, Finland, Estland, Korea toppar. Länder som Israel, Mexiko och Sverige finns i botten. Så var det inte förr och som lärarförbundet sa i december 2013: ”Det är extremt allvarligt”. Den rösten är inte tyst, den fullkomligt skriker nu – och den hörs när många väljarna säger att skolan är valet viktigaste fråga. Tänker du som jag att det är skolan som skapar framtid för våra barn? Ja, då är detta lika viktigt för dig som för mig. Mindre klasser och fler lärare är en viktig väg att gå. Lärarna måste ha tid med våra elever. Det är viktigt.

Förresten är Ebba min dotter. Hon älskar skolan och hon älskar Sverige. Men hon är orolig för vart vi är på väg. Hon är glad för allt överflöd som jag och hennes bonuspappa kan ge henne, men hon fattar också att allt det där extra, som att renovera ett badrum eller åka till värmen, betalas av medel som hade kunnat gå till skolan och omsorgen om den som behöver det för en bättre framtid. Därför säger hon: fler lärare, inte fler skattesänkningar. Och så talar någon som röstar med hjärtat för solidaritet, framtid och jämlikhet!


 

PS – förresten har M också fattat det här, att folket inte vill ha fler skattesänkningar. Därför pratar Borg om skattehöjningar nu. Om man får tro Mats Knutsson på SVT. Och ja, Moderaterna är valtaktiker, det är deras gren, så det verkar vara en trolig analys. Folk vill inte ha skattesänkningar! – men jag hoppas att man då röstar på originalet istället för kopian. Rösta med mig och rösta för Löfven den 14 september 2014 om du som jag fortsättningsvis vill att Sverige skall vara ett gott land att leva i. 

Och vill du veta mer om mindre klasser? Här finns en bra rapport som förklarar varför det är så bra och viktigt för våra små ungar. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s