Syster 4% – jag behöver dig hos mig

”Syster fyra procent!* Tänk på att önskan om F! I riksdagen och din stödröst med den största sannolikheten betyder ett stöd till SD. Precis motsatsen till det du vill. Som feminist och sosse lovar jag att fortsätta och ännu lite mer i alla politiska sammanhang hacka håll på könsmaktsordningen. Men jag behöver en stark s regering för det.”

Så skrev jag idag som uppmaning på facebook. Jag vänder mig till alla mina femtaster och medsystrar som vill ge jämlikhet och jämställdhet en skjuss i det här landet. Som är trötta på patriarkatet och som vill ha en ny politisk ordning. Och jag tvekar inför att skriva till dig. Ja jag gör det, för jag vill egentligen inte vara en taktiserande valstrateg om jag utgår från mina värderingar om demokrati. Men jag förstår också att det är just taktiserande som är ett verkligt hot mot en ny stark regering just nu. Så då måste vi prata om det.

Enligt mätningar och analyser så kommer stödröstandet på F! sannolikt inte hjälpa dem till riksdagen utan konsekvensen blir att rösten blir i sjön och med dem sänks de röd-gröna partiernas mandat. Anledningen till det är för att de som stödröstat på F! annars hade röstat Mp, S eller V enligt mätningar. Nedan syns en bild från Botten Ada, ett sätt att värdera opinionsmätningar för att räkna ut sannolikhet på valresultat. Jens Finnäs är journalist den som tagit fram modellen.

F! sannolik förlorare i valet

Tro mig, jag förstår vad önskan att stödrösta kommer ifrån. Jag är nog själv en sådan som skulle kunna stödrösta om jag själv inte stod på en s-lista och inte hade de insikter jag har om de opinionsmätningar (en mass) som produceras och publiceras nu. Jag följer dem slaviskt och nära i mitt jobb på SSU. Om jag inte såg den tydliga och uppenbara sannolika risk att en röst på F! är en röst på SD, precis som en röst på SD är en röst på Reinfeldt, så hade säkert jag också kunnat vara en av dem som önskade Schymans F! in i riksdagen och kanske lite i hemlighet var stolt över den stödröstning som skulle kunna ha skett.

Men jag vill inte, verkligen inte, riskera en stark s-ledd regering

Det är en stor och fantastisk lockelse i att vara en kraft som sätter F! i riksdagen. Jag fattar det. Jag beundrar Schyman som politiker och jag vill gärna att jämlikhet och jämställdhet i vårt land är vårt nya måste och modell. Som det framgångsland vi är. Jag tror det är så som många tänker om en röst på F!. Men jag vill inte, verkligen inte, riskera en stark S-ledd regering. För det är den som vi måste ha om jämlikhet och jämställdhet skall bli den nya modellen för svensk politik, styrning och ledning. Det är bara en S-ledd regering med sin strukturella samhällsanalys och kraftfulla reformistiska politik som kan skapa sådan förändring.

Sverige kan bättre på så många plan och vi behöver Löfven för att klara det. Se exempelvis partiets program för det första jämställdhetsåret. Det är kraftfullt! Rösta med det långsiktiga för ögonen och rösta på socialdemokraterna du syster med det största hjärtat för jämlikhet och jämställdhet. Tillsammans kan vi nämligen förändra på riktigt. Och du – vi har inte råd med fyra år till med SD.

Ibland har sådana här utspel retat folk. Jag får ta den risken. För syster – jag behöver dig med mig nu. Vi behöver en ny riktning för Sverige – för Sverige kan så mycket bättre!


*Syster fyra procent – är ett begrepp för stödröstare

Utdrag ur de första jämställdhetsåret och de insatser Socialdemokraterna, som är ett feministiskt stadigt parti, kommer genomföra med Löfven som statsminister:

 1. Lönekartläggning varje år
 2. Rätt till heltid
 3. Stopp för staplande av visstidsanställningar
 4. Jämställda arbetsplatser
 5. Jämställda bolagsstyrelser
 6. Jämställd skola
 7. Jämställd akademi och forskningsanslag
 8. Utveckla välfärdsjobben
 9. Tillgång till välfärdstjänster så att både män och kvinnor kan jobba
 10. Trygg förlossningsvård
 11. Jämställt föräldraansvar
 12. Avskaffa vårdnadsbidrag
 13. Insemination för ensamstående kvinnor
 14. Bättre ekonomi för ensamstående föräldrar
 15. Svik inte offren för sexövergrepp

 

6 reaktioner på ”Syster 4% – jag behöver dig hos mig

 1. Instämmer till viss del, men Fi ligger ju närmare Vänsterpartiet i flera frågor än vad de ligger nära S och S behöver tyvärr lite tryck från just vänster så att de inte blir ett borgerligt parti, med tanke på alla frierier till Fp och C 😉

 2. När Stefan öppnar upp för centern o folkpartiet. Och ger vänstern kalla handen är det inte svårt att lägga sin röst på annat än socialdemokraterna.
  Dock med sorg i hjärtat då dom har fått min röst i 25 år.
  Dock ser jag det inte som stödröst utan en vänsterröst och den går inte till F!!

 3. Kamrat 4% behövs för att med F!:s hjälp säkerställa att att Löfvén får egen majoritet utan att bli beroende av att SD inte vid lämpligt tillfälle lägger misstroendeomröstning för att få nyval.

  1. Så kan man också se det, om man inte som jag följer Beta Ada och ser att sannolikheten för att lyckas få in F! i riksdagen fortfarande är runt 5 %. Alldeles för lågt. Tack för din kommentar och ses i kampen för ett nytt Sverige på måndag!

 4. Detta saknar ganska mycket rim och reson, då FI nu ligger på 3.97% och därför är S’s ända hopp om att få till en majoritetsregering. De skriver själva att de vill skapa en rödgrönrosa regering. Extremt sniket och lågt att vilja ta röster från ett nyskapat och rationellt parti som är behövligt i riksdagen, bara för att man inte kan få ihop dem själv och sjunkit mer än 20 procentenheter sedan 1968. nä du, farfar S, förtjäna dina egna röster och inse även det intelligenta i att stödrösta på F! när de nu ligger 0,03 procentenheter ifrån riksdagen. I annat fall kan det bli alliansen igen. Läs ETC’s artikel om det och även aftonbladets om du undrar något över den logiken.

  1. Tack för din kommentar Vide. Som jag skriver i mitt inlägg så är det inte ett inlägg som jag ville skriva. Det kommer från min djupaste oro att människor som drivs av vilja till förändring kommer uppnå motsatsen. Jag har läst och följd debatten väldigt nära. Senaste mätningen för F! ger 1,6. Långt från dina 3,97 %. Och 3, 97 kommer inte heller att räcka. Som det ser ut är det tyvärr inte året då F! kommer in. Jag hoppas verkligen att det blir annorlunda nästa valrörelse och att F! då gör den resa som exempelvis MP fick göra genom att bygga sig starka, kända och ändå mer kompetenta. I och med att F! troligt kommer in i kommuner och redan finns i Europa parlamentet så är ju det en väldigt trolig utveckling. Jag ser fram emot det.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s