Med Wallströmsk sfär förändras Sverige. Om bildning och om ledarskap som gör oss mycket bättre.

Detta behöver vi förstå: 

Den rasism och de rasistiska strukturerna som finns i Sverige ska bekämpas. Samhället måste bli starkt så att rasism som föds av utslagning och utanförskap aldrig får en chans att gro. Därför måste klyftor bekämpas och Sverige hållas samman.

Bengt Ohlsson biografi ”Margot” om Margot Wallström är en läsvärd bok. Den lästes i somras och många sköna tankar florerade. En del på temat; wow, en del annat på temat; hmm…. intressant, och även ”tänk om man ändå fick jobba med Margot. Lyllos Mattias!”. Ja, Mattias är ju en väns vän, så det var inte svårt att visualisera hur det var där i rummet och i sfären runt Margot. Han, Mattias, är härlig, smart och proffsig och deras samspel verkar vara likadant.

För det är och blir nog en sfär, för Margot har en air. Man, män som kvinnor, dras in i hennes mjuka pondus och vänliga auktoritet och vill liksom följa. Så tror jag det är. Det kännetecknar på något sätt ett ledarskap som behövs nu i vår tid. Det är över för bufflighet, neuroser och karismatiska superstars som i och för sig är briljanta på scen, men som leder med en hand som både kan bita och nonchalera. Lätt att tänka att det är en man, men givetvis finns det gott om kvinnliga dito.

Häromdagen lovade Margot bildning om rasism för att arbeta strukturerat och med kunskap med antirasism i Sverige. Ett lovvärt och viktigt arbete som liknar satsningar som bokläsning som satte fart på ungarnas möjlighet till klassresa och skolning. Bildning är en maktfaktor som man kanske inte alltid tänker på, men som man vet är det som lägger grunden för våra normer och styrande värderingar på djupet.

En folkbildande insats är kraftfull när den blir stor och genomsyrande, som ligger i begreppets natur: folkbildning. Projektet ”Detta bör vi förstår” är en sådan satsning som Socialdemokraterna kommer genomföra om (och när) de får makten.

 

I ett samhälle där varje individ känner trygghet, delaktighet och har makten att påverka sitt eget liv, är sannolikheten större att det utvecklas en ömsesidig respekt människor emellan och en känsla av gemenskap som kan motverka konflikter och rasism. Därför måste all form av diskriminering och segregering motverkas. Den tilltagande segregationen i skolan är ett exempel på en kontraproduktiv utveckling för arbetet för social sammanhållning.

Margot Wallström, är Socialdemokrat och snart minister i Sverige. Jag kan inte annat än känna hoppfullhet om en ny ledarskapstid ser dagens ljus. Tillsammans med Löfven, vars ledarstil porträtteras väl av Kielos, blir det kraftfullt och tryggt. Vi är många som drömmer om ett medmänskligare Sverige och med dessa vid rodret, med deras egen lyskraft och egenskaper, så blir det möjligt. Ledarskap smittar och påverkar.

Jag påverkas gärna av Margot och tackar för att folkbildning är på agendan för ett varmare och bättre Sverige. För Sverige kan bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s