Ökad långtidsjukskrivning och ”utanförskap” i Alliansens Sverige

Nu är det fler sjuka än vad de var 1998. Antalet sjuka har ändrats i statistiken under alliansens regeringstid, 2006-2014. En stor orsak är den förändring av sjukförsäkringssystemet som genomfördes 2008 tillsammans med den inlåsningseffekt som Fas 3 har haft på sjukstatistiken.

I juni var 31.898 noterade sjuka. Det är till och med fler än 1998. Och fler och fler utförsäkras. Mer parten är kvinnor.

utförsäkrade21

Fas 3 påverkar också sjukskrivningssiffrorna så att de förflyttas när deras sjukdagar med ersättning är slut till en sysselsättningsperiod på 3 månader innan de som är för sjuka för att kunna jobba flyttas tillbaka igen med nya dagar. Vissa har hunnit lämna och komma tillbaka 3 gånger under den period som gått. Det är dessa som kanske annars förtidspensionerades, som Alliansen skrutit om försvunnit. Självklart har de inte försvunnit. De bara flyttas runt och prövas, mot arbetsmarknaden så klart, men också hårt psykiskt och fysiskt.

Detta är inte en arbetslinje, som moderaterna vill framhålla. – Det är en utförsäkringslinje, säger Tomas Eneroth, Socialdemokraternas talesperson i socialaförsäkringsfrågor i SVT i nyhets artikeln ”Allt fler långtidssjukskrivna” . Tomas har något på kornet. Utförsäkring är något som inte existerade innan moderaterna tillträdde. Det är ett nytt fenomen i det svenska samhället. Ett fenomen som kommit ur myllan som kallades utanförskap.

För ni minns väl när begreppet kom? Det var det som på många sätt flyttade Reinfeldt in i Rosenbad. Det var på den tiden då 6 % arbetslöshet var massarbetslöshet och då de som var för sjuka för arbetsmarknaden var lata bidragsparasiter. Det var då alla som redan hade lön skulle få mer, för att skapa en morot hos de lata och sjuka, så att de blev pigga och friska nog för att själva ta sig ur sitt utanförskap.

Ja, jag hör det själv. Jag låter raljant. Men det är så olidligt svårt att ta argumentationen från utanförskap till arbetslinje på allvar. Det var det redan då när det begav sig 2006. Man riktigt kände hur något höll på att förändras i vår norm och att det var en Schlingmansk trollform. Den känslan har blivit verklighet och mitt raljerande speglar det. Men fakta kvarstår, de långtidssjuka, i det sk utanförskapet, har ökat.

I mitt blogginlägg från 30/8 2014 ”Det är inte rimligt att sjuka och utförsäkrade skall gå genom stålbad – gång, på gång, på gång.”  resonerar jag mer om detta och tittar på de 86 000 människor som har utförsäkrats under alliansens regeringstid. Det är lika många som en hel befolkning i en mindre stad. Och många har blivit sjukare av behandlingen och inte friskare. Utförsäkringslinjen är en sjuklinje.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s