Makt kräver sitt samspel, på alla nivåer

Att dela med sig, och samarbeta. Det är en dygd. Att förstå att man har makt, redan som ett litet barn, det är något för oss vuxna att inse och kanske värt för dem att ana. Anar man sin makt och sitt inflytande så finns det en chans för ansvarstagande om vår gemensamma framtid och åt vilket håll våra värderingar går.

Även en liten person, som ett barn, har inflytande. Om inte en formell makt, så är det ett stort inflytande, eftersom de är de minsta. Det hindrar makten från att korrumperas. Det fungerar som en nödvändig regulator. Deras liv och behov styr i någon mening det utrymme och de anspråk som den med mycket makt kan tänkas ta sig. Men det förutsätter att man som person med inflytande ser sitt ansvar för också den minsta.

I det politiska livet är ju det där med makt själva huvudsaken. Men även där är det viktigt att förstå och läsa av vem som har mycket och vem som har lite makt. Men också frågan om mycket och lite inflytande. Det är inte givet att det är samma personer, även om det ofta är så. Det är också intressant att fundera över dem som är påverkar utveckling av värderingar och åt vilket håll en verksamhet går åt. De som dem med makt har hand om: de anställda tjänstemännen i maktens korridorer. De är utan mycket formell makt, men styr ändå en hel del med sina behov, insikter, kunskaper och viljor.

Som kanslichef refkelterar jag över det ofta. Inte minst vid rekrytering och introduktion av nya medarbetare. En kultur förändras i takt med de människor som befolkar den. Men jag ser också mitt stora inflytande över ett värderingsklimat som den som har den stora makten över vad som är ok och inte på arbetsplatsen. En makt som kräver insikt för att kunna både bromsas, utvecklas, användas och maximeras. En makt som kräver sitt samspel och ansvarstagande.

Som förälder är det på samma vis men med en viktig skillnad. I hemmet är de med inflytande små och deras makt begränsad och ansvaret är fullständigt mitt. Det är det sista som är den stora skillnaden. På en arbetsplats är det formella ansvaret alltid mest arbetsgivaren, men medarbetaren har också ett stort ansvar. Eftersom vi alla är individer och vuxna så åligger ansvar att föra och följa, vakta utvecklingen och bidra för att upprätthålla och utveckla, förändra och implementera värderingar och kultur.

Troligtvis är det synen på makt som nu engagerar våra politiska ledare. Det spelar roll hur man ser på saken, för samarbete och för utvecklingen. En av de viktigaste insikterna är att se den roll man har och vilket inflytande och ansvar som kommer med den.

Boktips: Läs Elaine Ekswärds bok om vardagsmakt. Den ger tio vardagsstrategier om att skaffa sig och behålla makt. Men kanske mest ger den en insikt om vad makt är.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s