Mitt i vardagen med ett nyfiket och faciliterande ledarskap

– Men jag önskar att jag också hade massa verktyg i mina chefshänder för att engagera, motivera och strukturera på jobbet! Vart har du lärt dig allt?

Utbrottet och uttrycket för frustration kommer från en person som jag pratar mycket omjobbet med och som har hört mig under många år. När hen själv blir ledare så ärdet denna förmåga som jag har som hen förstår är avgörande för att ha detenklare i livet som chef. Anledningen är troligtvis att det är sånt som görchefen till ledare och någon som medarbetare och kollegor gillar att verkatillsammans med eftersom man för saker gjort och en härlig arbetsmiljö – trots press, stress och en riktigt komplex omvärld i snabb förändring.

Mitt svar är att det dels handlar om att känna sig själv och dels att hålla lärandet riktigt högt. Det är genom att ständigt lära sig genom reflektion och våga pröva i praktiken som metoderna och chefsverktygen sätter sig i händerna. Både så enkelt. Och så svårt.

Jag förespråkar också att man går på ledarprogram när man kan. Eller har studiecirkel med sitt team eller bokcirkel med sina kompisar om ledarskap. Allt som ger reflektion, konkreta metoder och övningstillfälle är bara att omfamna. För visst kan jag ge tips, coacha och beskriva, hjälpa till med teamdesign och ge feedback – men det är den inre och yttre ledarresan som måste komma till hos var och en. Det finns ingen Quick fix, men alltid full backning av mig och andra ledarskapscoacher.

Se mig som din PT i hållbart ledarskap

Frida Lundh, författare Cirkulärt ledarskap

Tips 1: anteckna och återkom

De flesta kurser jag gått på ger mig en bok att anteckna i. Om jag inte för en så köper jag en. Dessa är bokstavligt mina skatter. Här illustrerar jag, antecknar jag, tänker jag. Det är sedan mina uppslagsböcker! Jag gör tillbaka och läser och tänker och återanvänder. För man glömmer, naturligtvis. Man är bara människa, det är liksom poängen.

Repetitionen har hjälpt mig. Jag minns på ett fördjupat sätt när tanke och hand, i en given stund, har fått skapa ett minne tillsammans. På så sätt blir investeringen som jag lagt i tiden på ett seminarium fått betala tillbaka sig om och om och om igen. Inte så sällan blir mina anteckningarna som tatueringar i min erfarenhetsbank.

Jag återkommer ofta till mina anteckningar och till design av möten som jag tidigare genomfört. Genom att återvända och återbruka förfinas mitt hantverk och min erfarenhet. Den börjar bli beprövad.

Men att återkomma handlar också om att reflektera över saker som du mött i din vardag tillsammans med dina medarbetare. Många gånger har mitt chefskap fått mest positiv feedback när jag återkommit till mina medarbetare eller kollegor med perspektiv eller förslag på lösningar på något som de tidigare berättat för mig.

Genom att visa den omtanken, att de är viktiga för arbetets framdrivs, så fördjupas tryggheten, utvecklas egenskaper och ni vässar tillsammans på er möjlighet att uppfylla potential. Det är också ett utmärkt sätt att ändra eller förklara strukturer som annars bara är skav för dina medarbetare. Det finns inget som är viktigare än att förutsättningarna är rätt för dem du har ansvar för.

Min egen handledare under en period sa att sammanfattningen var hans styrka som coach. Jag tänker att det är en superkraft att öva upp också i chefskapet. Konsten att driva frågor framåt är att sammanfatta den gemensamma synen som finns och att också spegla det sagda. Då finns det möjlighet att korrigera och fördjupa förståelsen och ta gigantiska kliv i sin inre eller yttre resa.

Tips 2: skaffa dig frizon för reflektion

Frizonen för mig är ett café på väg till jobbet eller en stor fåtölj på plan 9 i ett hörn med utsikt. Även hemma i det blå rummet med min Louis Paulsen lampa som smakfullt lyser över axeln. Jag har mina ställen som jag laddat med min tid. Bara jag och reflektionen. Här skalar jag löken och utforskar det jag upplever utmanar mig.

Låt mig återkomma till mina noteringar igen. Du börjar förstå att de är viktiga. Kanske är det för att jag med erfarenhet vet att om jag inte noterar min reflektion så går det bara runt i cirklar. Minnet är så förrädiskt och hjärnan så van vid det invanda.

Jag har ofta med mig någon av mina anteckningsböcker och låter dem fungera som inspiration. Inte så sällan låter jag fantasin hjälpa mig när jag reflekterar. Hur vill jag att det ska bli? Om jag testade det hör, vad skulle x göra då? Vad behöver vi för att klara uppdraget? Vad är det som saknas? Om jag fick önska så…. osv. Frågorna leder dig rätt och de blir inte sällan en uppfyllande profetia. Det finns oanad kraft i tankarna.

Reflektionen är också det som kan utmana dina invanda och valda sanningar. Som är din trygghet för att pröva andra vägar innan de blir verklighet. Vad är det värsta som skulle kunna hända? Vilka risker finns? Vad har vi för konsekvenser och vilka önskade utfall är här.

Reflektion är även ett strategiskt styrkeprov. Genom att se sin organisation, sin enhet och sina målsättningar utifrån en rad olika perspektiv så visas också handlingsalternativen klarare upp. Vår vardag i en snabb och föränderlig värld kräver det. Det går fort att bli obsolet och en del av gårdagen.

Tips 3: gå på ledarprogram

Välj dem som fokuserar strategiskt ledarskap med metoder för kultur, värderingar och faciliterande coachande ledarskap. Några av ledarskapsutbildarna och ledarskapsgurusarna som betytt mest för mig är IERO, The Collaboration Lab, Women for leaders och Perfect life. Det finns fler, men dessa har särskilda platser i mitt hjärta och delar min mission. Några av dem samarbetar också med varandra och alla finns sida vid sida med ett gemensamt syfte: man vill förändra hur vi leder i Sverige och därmed också bidra till en bättre värld och hållbar utveckling.

När man går på sådana ledarutbildning så får du verktygen och förståelsen för i vilka sammanhang man ska ta till dem. Det är så kraftfullt att tillsammans få pröva och låta sig förändras. Det är en trygg miljö med motiverade deltagare och kurskumpaner där man får öva, smaka och reflektera (viktigaste) över teorier och metoder som motiverar, strukturerar och skapar insikt om varför och hur man behöver jobba för att komma framåt och nå resultat. Det är så man lägger grunden för att bli vältränad på modernt ledarskap.

Den typen av ledarskap utgår från insikten att vi är människor och att man behöver så många fler sinnen aktiverade på jobbet än pannloben manifesterad via kommunikation i mail och på allt för långa sammanträden.

Det är dock som med all annan träning och förmågor. Om ledarskapsutbildningen är en slags boot camp så är vardagen som ledare själva gymmet och en möjlighet att hålla sig vältränad.

Inom Iero har vi som gått programmen också möjlighet att återvända till metoderna och varandra efter att kursen är klar. Det är en riktig ynnest. Vi är nu en krets med människor som återser varandra och som har samma botten i vår IERO-kurs: att leda i komplexitet. Vi har samma grundförståelse och tror på samma potential inom oss, varandra och inom organisationer. Så när vi ses då och då på Per Huganders seminarium så kommer allt tillbaka. Det är som ett muskelminne som väcks till liv och byggs ytterligare lite starkare. Det är bara ett exempel på kraften i nätverk och gemensamma tankar. Den kan förändrar världen.

Tips 4: se dig som en PT för dina medarbetare

Du är som chef snarare en hjälpare än en pekare. Ett sätt att vara som en PT på jobbet för dem man jobbar med är att se till att man har fokus på målen, lever sina värderingar och skapar möten med värden och nytta. Det är som att likna jobbet vid ett gym: ut med soffan och TVn och in med hantlar och isolerade muskler – dvs ut med sammanträdesbord och powerpoint och in med workshops för att lösa problem, blended education för att lära och utveckla, och var agil för att anpassa er till snabbheten i samhället. Detta släpper loss alla intelligenser som människan har. Det är hela människan som ska finnas på jobbet, inte bara 5 % pannlob som annars är fallet vid tänkarmötena vid sammanträdesrummet.

Fortfarande omges jag och många med mig av andra chefer och medarbetare som inte självklart använder alla sinnen och moderna arbetssätt i sin vardag. En workshop blir lätt en stor sak och inte sällan börjar man leta efter någon annan som kan hålla i den. Men jag menar att det handlar om att vara sin egen facilitator och coachande ledare. En modern ledare är som en kombination av en PT, en god vän och en visuell visionär som fungerar som en fyr i dimman.

Tips 5: börja. Inte sen, utan direkt

För att bli bra på detta måste man börja. Den bästa tiden är nu. Börja i det lilla, börja i det trygga och ta dig från datorn och mötesbordet. Börja med att ställa krav på förberedelser och använd alla i rummets förmågor och kompetens när du designar ditt möte. Börja kommunicera dina förväntningar tydlig och förstärk och kommunicera med känslor goda framsteg och de små stegens succé! Det ska märkas att man är på rätt väg även om förändringarna är små.

Man kan inte bli bra om man inte börjar

Eva Listi, CIO Systembolaget

Följ gärna bloggen här, så delar vi konkreta modeller och tips med reflektioner om hur de fungerar i vardagen. Även tankar om fällor och utmaningar utlovas! Dela gärna dina egna – kommentera och reflektera – det är så vi lär <3.

Tips 6: älska dig själv

Men först, det viktigaste i allt ledarskap. Kärleken till människan. Älska dig själv, andra och världen vi fått. Ha med dig empatin så kommer kärleken på köpet. Den gör dig nyfiken, sunt distanserad när det behövs och engagerad i rätt saker. Läs gärna: ett är nödvändigt om detta här.

Ett sätt att öva empati och förstå hur den fungerar är att fördjupa sig i teorier kring mentalisering. Metoden ligger bakom coachning och den ligger bakom förmågan att leva sig in i en annan situation – och sin egen. Min favoritbok i sammanhanget: Mentaliseringsboken av Per Wallroth.

Tips 7: skaffa dig en mentor, en coach eller en egen handledare

Min vän som jag samtalar ofta med vet allt det här. Hen undersöker just nu lite kurser, är lite tveksam om tiden räcker till och har ännu ingen anteckningsbok. Men hen prövar och testar allt det där vi pratar om då och då och har en egen handledare. Ett tillfälle att sortera alla intryck och inte minst hantera det som kan väcka oro och kanske även lite ångest. Det krävs mod för att ställa sig upp och säga: jag tar täten!

Framgången är uppenbar och jag tänker: nu formas en chef och en ledare föds. Så underbart ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s