Hundlivets rikedom är inte så bara

Tre korinter i ett ljust hundansikte. Jag slår upp ögonen och det är detta som möter mig. Två sökande nötbruna ögon och en torr svart nos. Full tillit och hundraprocentig vilja till att vara med mig. Hela tiden. Överallt. Alaska och jag är på väg att bli ett team. Där delarna förstärker varandra och gör oss till mer fullkomliga än var och en för sig. Kan det vara så också med en hund och inte bara i ett mänskligt team? Vad är det egentligen som läggs till det mänskliga livet med en fyrbenta vän vid sin sida? Är det kanske ”bara” ett rikare liv?

Alaska är en storpudelvalp som kom till oss för 10 dagar sedan. Hon är snart 11 veckor idag i januari 2021 och är vit, men just nu vackert cremefärgad pågrund av valphormoner. På ett sätt önskar man att den färgen förblev, för det är vackert med skiftningarna i hennes päls. Samtidigt ser vi fram emot denna vita långbenta skönhet som kommer studsa vid vår sida i många år.

Det är just nu ett litet ullmonster som tagit vårt hem i besiktning. Mattor är bortrullade, filtar upplyfta från markkontakt och fårskinn är hett villebråd. Köksgolvet är kliniskt rent igen från smulor och vattenskålarna sparkas då och då ut. En kamp varje gång att mot tiden försöka förhindra vatten att spridas under listerna. Allt det där vi glömt bort från hundlivet. Ett angenämt problem. 

Det är ett tandbeklätt ullmonster som bor hos oss, som bara vill känna lite. lite till med sylvassa tänder över handryggen. Som liksom inte kan hjälpa driften att få gnaga lite på mattes knogar. Söt som socker, vass som rakblad. Det är vår Alaska. Men hon är förlåten allt. För hon är så otroligt följsam och samarbetsvillig. Hon förstår saker redan som vi inte visste att vi lärt henne. Som att sluta nafsa när mattes hand är stilla och ett mjukt nej hörs. Hon tittar upp under lugg och får tonvis med beröm. Och sen biter hon lite till fast på mattes strumpa.

Hightop’s MINERVA ’Alaska’ 10 veckor gammal

Då och då riktar sig tre korinter mot mig och ett litet voff hörs. Hon kommunicerar. Frambenen fram och rumpan upp. Ett studs och ny position. Vift på en liten svans. Kom så går vi ut! Bara 10 dagar ihop och vi jobbar stadigt framåt för att lära oss hur vi ska leva tillsammans. I djupa fotspår i den 30 cm höga snö kissar hon mitt i natten och vänder lydigt tillbaka för att någon minut senare somna om nära mattes huvud. Hon vet vem Alaska är. En älskad liten vovve som snart kommer bli stor. 

Vi har tre ungar här hemma som går sin livs hundskola. För 2,5 år sedan somnade vår stora svarta 12 åriga storpudel Vigo in efter en akut magomvidning. En fruktansvärd och sorglig historia. Han lämnade ett stort tomrum och mycket längtan efter sig. Ungarna minns känslan med honom vid sin sida inne som ute. Andra hundar har väckt önskan om att få en ny krullig ullig pudelvän i våra barns liv. Nu är hon här. Så mycket mindre än vad Vigo var för barnen, så mycket mer tänder och nyfiket undersökande och villig att vara med i allt. Dessa dagar är livsviktiga för både Alaska och mina människovalpar. Det är nu vi präglar varandra och nu vi sätter mönster för resten av vårt liv tillsammans. Vi bygger team.

Det ljusa hundansiktet är nu nerborrat i ett fårskinn som hon rasat ner från en av köksstolarna medan jag skrivit det här. Hon sover som en kringla på den och allt är förlåtet. Allt mitt är ditt tänker jag och återkommer till tanken om ett liv med hund som ett rikt människoliv. 

Jag tror det handlar om en kvalitet i livet som hänger ihop med ‘aldrig ensam’. Det är den tysta närvaron av ett hjärta som klappar och en kropp som relaterar med fullkomlig tillvändhet. Med en hund vid sin sida upplever man livet tillsammans med en annan varelse. Kommunikationen är ordlös med en hund, trots all svenska vi försöker få den att förstå. Det är andra band man knyter och ett annat relaterande. Det är ett partnerskap som vilar på grundbultar som glädje, kärlek och delaktighet. Det är det som livet med hund berikar. Jag är tacksam för att få bli påfylld med allt det där och ser hur energin och glädjen i huset smittats också. 

Välkommen till familjen Alaska!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s