Run streak som ideal

Det började med en fråga på Facebook från Åsa W. – Det där med run streak, är det något för mig? I kommentarsfälten fann jag hur jag skrev – vi kan göra det tillsammans. Hon svarade ja och dagen efter satte vi igång.

Nu hörs vi då och då, alltsom dagarna går. Vi hjälper varandra att hålla räkningen, vi peppar varandra när det är motigt och vi berättar hur vi tycker att det går. Det hjälper också de dagar då även 1600 meter känns som en vägg att bestiga.

Som idag till exempel. Det är dag 12 på vår utmaning om 100 dagars run streak. Just idag är det så motigt att jag var tvungen att skriva om det först.

Men hur fungerar run streak då? Jo, det är egentligen en utmaning som finns till för att skapa en god vana att springa. Genom att springa lite varje dag vänjer man kroppen vid att just göra det regelbundet. Det betyder att det egentligen aldrig finns en ursäkt. Du har alltid möjlighet att springa en kortis.

Men det finns några regler som är bra att tillämpa om man springer på det här sättet. Här är de som jag fångat upp:

  • spring minst 1600 meter varje dag.
  • spring inte nödvändigt mer än 20 minuter, även om det självklart är ok att springa längre.
  • Byt alltid om till löparskor och löparkläder. Annars sätter man ingen vana.
  • Spring långsamt när du inte mår helt 100.

Och som tips på hur det blir roligt att springa så har jag följande

  • Ta med någon på din korta tur. En 11 åring kan exempelvis berätta allt om sitt dataspel under 20 minuter.
  • ha någon som du gör utmaningen tillsammans med. Ni kan dela framgångar och motgångar och tänka på varandra när det är jobbigt. Och ge varandra en virtuell klapp på ryggen.
  • lyssna på en podd under tiden, eller ett kapitel i en ljudbok. Det blir en härlig stund att återkomma till.

Det finns också bra löparpoddar att lyssna på för att bli inspirerad, bland annat denna som går igenom grunderna. Själv gillar jag också allt annat från paceonearth med bla runstreak gurun Ellen Westfeldt. Här kan man också läsa om en runstreak utmaning som börjar i maj. Häng med!

Så vart ska då detta leda? Jo det ska hjälpa mig att få en god vana och en skön inställning till att jogga. Det behöver inte vara svårare än så här. Låt din kropp sakta vänja sig vid något du gör varje dag. Precis lika lättsamt som att borsta tänderna.

Lycka till!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s