Utveckling och lärande kan vara så enkelt

Det sägs att vi behöver ägna 5 timmar i veckan per person på kompetensutveckling framgent för att möta de nya krav på arbetsmarknaden och i våra yrken. World Economic Forum pekar ut lärande som en av de viktigaste förmågorna för oss att satsa på för att klara omställningen som den 4:e industriella revolutionen kommer innebära.

Det känns nästan domedagslikt. Tänk att vi är obsoleta så snart i det vi kan. Här är det säkert många av oss som slutar att läsa och ta till oss. Men vänta lite. Så svårt är det inte att ha ett pågående lärande i sitt liv. Det behöver inte betyda universitetsstudier och byte av karriär, även om det på sikt kan vara just det du landar i. Troligtvis börjar allt redan nu, med en nyfikenhet på det tillgängliga lärandet: reflektionen.

Ingen människa utvecklas eller lär sig utan att reflektera. Det är en del av att vinna insikter, som är en del av lärandet. Ett lärande är en process där en färdighet eller kunskap från början är okänd för oss. Därifrån tar vi oss via nyfikenheten, till att känna och klämma och börja förstå. Tillsammans med andra, som redan kan, förenklas vårt inlärande. Vi får snabbvägarna genom att de redan tidigt kan visa oss vart vi ska börja och hur vi stegvis ska lära oss mer och mer.

Men inget lärande finns om vi inte provar. Och ingen inlärning finns om vi inte reflekterar över vårt prövande. Hur gick det? Vad var bra? Vad kan vi justera? Låt oss pröva igen.

Om du bjuder in reflektionen i din vardag så har du snart en vana att använda en av dina viktigaste förmågor när det kommer till utveckling och lärande. Investera i att skapa tid för reflektion på daglig basis. Träna dig tillsammans med andra, skapa egna vanor och använd penna och papper. Skapa utrymme i arbetskalendern för att reflektera över dina möten, inför och efter, över dina arbetsuppgifter, över vad som du vill göra mer av och vad du vill göra mindre av. Reflektera dig själv och dina vanor och beteenden. Se hur du med denna tankens kraft flyttar berg som du lägger trott varit där för att stanna.

Förmågan till lärande – learnability – är en av de viktigaste mänskliga förmågorna som vi har att värna framåt. Det är också tillgängligt för alla och inget som bara några få har möjlighet till. Detta är en del av vår mänsklighet och som vi använder mer eller mindre hela tiden. Aktivera det du också och du har redan investerat i grunden för vad den nya arbetsmarknaden kommer kräva av oss.

Det bästa är alltid gratis. Utveckling och lärande är en sådan sak. Låt 2023 bli början på det.

Här är mina tips på hur du förverkligar en reflektionsvana i vardagen och kommer igång med lärandet:

 • lägg in reflektionstid i din arbetskalender. Lägg det i anslutning till lunch och köp en anteckningsbok som du låter bli ditt redskap.
 • lägg in kalendertid för att läsa forskningsrapporter, PM och artiklar du under veckan markerat som intressant. Reflektera över vad det du läst har för betydelse för dig och vad du blir nyfiken på att fortsätta utforska.
 • varför inte boka in lunch med dig själv en gång i veckan då du äter långsamt och lyssnar till dina egna tankar? Ställ frågan varför till dina tankar och börja nysta och lyssna till din egen erfarenhet. Vad överraskar dig? Vad vill du göra i nästa steg?
 • Har du specifika situationer du vill lära dig av? Utforska med metodiken: vad hände? Vad kände jag? Vad tänkte jag? – drar du någon slutsats? Använd din anteckningsbok.
 • Lägg in en halvtimme varje fredag med dina kollegor och låt var och en reflektera över veckans botten och veckans toppen. Det kommer snart bli en vana få vill vara utan.
 • Låt ditt team utvärdera hur ni jobbar tillsammans genom att använda retrospektiv som metod. Gör det också när ni prövat ett förfarande som är lite komplicerat eller utmanat er: Vad gjorde vi bra? Vad kan bli bättre? Vad ska vi sluta med? Börja med? Vad är vår handlingsplan. Ta 10 minuter till varje fråga. Hoppa inte över ngn.

… och hemma kan du alltid reflektera. Exempelvis:

 • innan frukostbestyr och innan huset vaknar – sätt en klocka på 10 minuter och meditera.
 • när du borstar tänderna: ta fram insikter från dagen om vad du är tacksam för.

… och enklaste sättet att börja sin nya bildningsresa:

 • om du vill plugga: ta en nano-utbildning i en mänsklig färdighet via Circle impact med reflektionsgurun Patrick Stahl eller
 • lägg några timmar på en gratiskurs på YouTube i något du är fascinerad av.
 • fråga i dina sociala medier om någon är intresserad av att ha en bokcirkel under ett halvår med dig. Turas om att läsa böcker och njut av reflektionen!
 • anmäl dig till en fristående 7,5 p högskolekurs till sommaren bara för att det är kul. Varför inte i religionsvetenskap eller filosofi?
 • ta en helgkurs i något kreativt, kanske en skrivarkurs eller i programmering, eller utbilda dig till tränare i ungarnas hobby. Kanske är det vägen till att börja förkovra sig i också andra saker eller få oväntad påfyllning av metoder till ditt arbete .

Vad är dina bästa tips?

Jag inspireras alltid av kloka människor med lång erfarenhet av ledarskap. Här är en bra podd med Eva Ekedahl (Women for leaders) och Monica Längbo (HR-direktör på Axfood) i Kärriärpodden på samma tema: Utveckling och lärande.

Lycka till ❤

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s