Som en bror på jobbet

En av de varmaste och finaste hjärtan som traskar i ett par konsultskor heter Daniel. Han är inte bara en väldigt ”likable dude” som han själv brukar uttrycka det. Han är också någon som bryr sig, vill mer, optimerar alltid och tror på människans inre kraft. Men han är också väldigt mänsklig. Han blir glad, arg, ledsen, upprymd, stressad, fnissig, fokuserad, målorienterad, rationell, beslutsam, velig, nyfiken, envis, rätt fram, försiktig, medlande och road. Det är en av hans superkrafter som kollega – att han är hela sitt jag. Det är också det som gör att det är enkelt att jobba med Daniel och varför jag sedan jag träffade på honom för snart över 10 år sedan sparat honom som en av mina närmaste arbetslivsvänner och drömt om att få ha honom som kollega. En av anledningarna är den trivsel han skapar genom att leva efter devisen: Be your best. Be you (r).

Den här beskrivningen skulle kunna stanna där och närmast fungera som ett tacktal till Daniel när han fyller jämt nästa gång. Eller som en ode (lovprisning) till honom under en feedback övning. Men det är något annat som jag vill komma åt, där jag låter Daniel få stå som exempel på något som vi alla har förmåga och förutsättningar för.

Och det är att ha goda relationer på jobbet.

Det är inte bara nice. Det är själva essensen för att bli framgångsrik och nå resultat. Och att återupptäcka sin verksamhet om och om igen för att vara relevant in i samtiden. Det är med andra ord strategiskt superviktigt och affärsmässigt hett.

I bilden som jag valt ser vi mitt lyssnande ansikte på en berättelse som Daniel delar med mig. Det han väljer att dela väcker känslor i mig som ni ser. Han ger mig förtroende och han berättar just i det här exemplet om något som gjorde honom ledsen och upprörd. När en process fallerade och att han står inför något han behöver ta tag i.

Det är så lätt i arbetslivet att knyta näven i fickan, att skämmas för att saker inte blir som man tänkt trots goda intentioner, och att inte söka råd eller bara ett par öron en stund kring något man är bekymrad över. Gör inte det misstaget att vara ensam och stoisk. Investera i goda relationer med dina arbetskamrater och kunder. Bygg förtroende med varandra genom att dela både fram- och motgångar. Berätta vad som hände, vad du kände och hur du tänkte.

Och du som lyssnar – testa att bara vara där! Allt behöver inte lösas, ibland är man bara öron och en människa som validerar och reflekterar den berättelse man får ta del av. Några exempel på frågor som utforskar är exempelvis – Vad vill du göra nu då? – Vad är viktigt för dig i allt det här?

Känslolivet är en stor del av vår arbetsvardag. Låt det ta plats och låt det få bli ditt verktyg för att skapa förtroenden och goda relationer. Dela dina tankar och dela de känslor som ändå syns på dig med dem du har i din närhet.

När väl de skarpa utmaningarna kommer och ni behöver hålla varandras rygg eller peppa varandra genom svåra hinder, eller kanske säga som det är, då är allt det där väl investerad tid.

*

Idag är Daniel och jag inte bara affärsvänner och arbetslivskamrater. Utan vi är partners i acceleratorn Sngl (). Vi är fem delägare – och vänner – som driver Sngl och vi har lite olika bolag som vi driver upp tillsammans. Vänskapen och autentiten är en av våra viktigaste nycklar till framgång. Förra året drev vi upp Singula, kunskapsbolaget inom tech och digitalisering, med en urstark konsultaffär och medarbetardriven organisation i bästa TEAL filosofi. Vi var tvungna att skava och slita lite på varandra det första året. Vara väldigt ärliga och visa att vi hade varandra ändå.

Syskonskapet på jobbet – den där känslan att vi finns för varandra oavsett vad – den är viktig när man är partners i ett bolag. Det är något helt annat än vanliga kollegor. Den erfarenheten som vi gett varandra de senaste 2 åren är urstark, men också skör eftersom den handlar om tillit och att härbärgera varandras drömmar och visioner.

Förutom urstarka Singula (som växte till 20 personer och omsatte över vår förväntan) så har vi bolagen Circle Impact och Leadership ARTS i vår portfölj som vi stöttar och accelererar. Vi bidrar också till HEP online och våra vänner Rolf och Alicia Medina med det. Goda, tillitsfulla relationer är vårt DNA. Men det är inte bara enkelt.

Ibland är det svåraste som finns att vara sig själv. Därför är vårt registrerade varumärke så viktigt för oss: Be your best. Be you.

**

Singulas hemsida: Singula. Om du känner någon som du vet konsultar inom TECH men som vill vara med och driva normer på konsult och samarbetsmarknaden så kom med i vårt fantastiskt mänskliga initiativ som driver ansvarsfull teknologisk utveckling och organisatorisk mänsklig skärpa. Vi söker alltid singularer som vill komma hem.

Sngl hittar du på Linked IN där vi beskriver vårt investeringsbolag och accelerator. Vårt fokus är på kunskapssektorn och det livslånga lärandet med stöd av tech.

Leadership ARTS är nyligen bildat och har en hemsida på Leadership ARTS. I vår pilot var Huddinge kommun med och har gett oss superfin start på en resa för förändringsledare inom offentlig sektor och andra stora organisationer i behov av en kulturförändring som är hållbar. Det börjar med de mänskliga förmågorna och de normer vi sprider kring dem.

Circle Impact är nanoutbildningar när de är som bäst. Superstar ledarutvecklaren Patrick Stahl ger dig träning och demokratiserar ledarutbildningar genom att göra övningarna tillgängliga för hela organisationer. Effekterna av Circle impact hos de företag som börjat är stor. Det märks inte minst på Patricks popularitet hos de kunder och partners som han jobbat med under många år.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s