T minus 10: ett strå till stacken för nästa generations klimat

Vet ni vad? Vi måste göra något åt klimathoten. Vi måste ta vårt ansvar så att vi är en del av de generationer som faktiskt inte bara pratar om vikten att göra något utan som gör något. De kommande generationer som väntas skall inte behöva ta över en än mer förstörd planet, utan en som är lite bättre än den som vi fick ärva. Det är i alla fall mitt mål. Men en liten droppe fyller inte ett helt hav. Men många droppar kan förflytta berg!

Klimatfrågor och arbete för att minska hotet mot vår planet kan göras på många plan. Oftast när man läser om hoten eller hör någon prata om vad vi måste göra kan det kännas långt bort. Som om att åtärderna är för stora för att beröra mig och dig. Det finns en tendens att vi ställer oss frågor som -Vad gör en lågenergilampa för skillnad egentligen om vi fortfarande får el från brunkol i Polen?

Men det finns massor som vi kan göra! Massor som vi borde göra och massor som vi kan påverka så att det för miljöns och kommande generationers skull blir bättre!

Det handlar ju inte bara om vårt eget konsumerande – utan tänk efter! Det finns massor av samhällsinstitutioner som du kan vara med och påverka. Din arbetsplats miljötänk, förskola och skola som dina barn finns på, organisationers och föreningars ställning och hänsynstagande kring klimatet. Och inte minst politiken och din egna kommun eller statsdel. Ja det finns många sammanhang där du som individ kan påverka och göra skillnad!

Men man kan också välja att börja i det lilla och låta förändringens vindar sakta börja blåsa i våra liv och sammanhang. Varför inte titta just på sin egen konsumtion?

I sommar har mitt hushåll tagit till oss av naturskyddsföreningens tips om hur vi kan äta klimatsmartare och i vår egen vardag påverka för en bättre miljö genom att tänka på vad vi bär hem i matkassen. Förutom att äta mer vegetariskt och helst välja fisk och vilt som proteinkälla så följer vi dessa fem tips (från Naturskyddsföreningens hemsida):

Kaffe
På kaffeplantager används ett av världens farligaste bekämpningsmedel som varit förbjudet länge i Sverige och EU. Det skadar – och dödar – både natur, djur och människor. Välj ekologiskt kaffe så gör du stor nytta för en liten kostnad.

Bananer och vindruvor
Två frukter som är riktigt hårt besprutade. På bananodlingar används extremt miljöfarliga bekämpningsmedel som ger arbetarna och deras barn nervskador. Och vindruvor, med sina tunna skal, kan innehålla rester av flera kemiska bekämpningsmedel. I ett EU-stickprov på ett paket russin hittades till exempel rester av 26 olika bekämpningsmedel. Om du inte hittar ekologiska bananer, vindruvor, russin eller vin kan det alltså vara en idé att välja något annat.

Mejeriprodukter
De flesta mejeriprodukter finns i Krav-märkta varianter. För några kronor extra får du exempelvis mjölk, smör, fil och ost som kommer från Krav-gårdar. Du bidrar till att mindre gifter kommer i omlopp i jord och vatten, till gladare djur, och att fler fåglar och blommor trivs.

Kött
När du äter kött är det bäst att välja ekologiskt, av samma anledningar som för mejeriprodukterna. Finns inte ekologiskt, så är kött från svenska djur som betat utomhus ett alternativ. Men det viktigaste av allt är faktiskt att käka mindre kött överhuvudtaget.

Potatis
Här gör du också en stor insats för en liten slant. Potatis är den gröda som besprutas mest i Sverige. Skurken nummer ett är King Edward – en kung som borde störtas!

Om vi alla lite till mans försöker påverka där vi kan och verkligen se att vårt individuella ansvar ligger också utanför vår energilampa i hallen, även om vi börjar där, så tror jag att det där strukturella nytänkandet som behövs i vårt samhälle kan börja gro. För det där samhället är du och jag. Inte någon annan. Det är vi som har makten att påverka och makten att välja. Om inte för oss själva så för vår nästkommande generation.

Min goda vän Staffan Lindberg både pratar, skriver, turnerar och sjunger om klimathoten och vad vi måste och kan göra. Han är en av dem som försöker göra mer än vad som kan krävas av varje människa. Han jobbar för att upplysa oss andra. Staffan har bland annat skrivit boken ”Jag skulle ha bytt till lågenergilampa i hallen – en koldioxidbantares bekännelser”. Mycket läsvärd och upplysande. Beställ den av Staffan på, koldioxidbantaren@gmail.com 210:- spänn inklusive frakt.

Så förena eder med mig och alla andra för en hållbar värld och börja med dig själv. Det behöver inte kosta mycket av ansträngning. Bara lite byte av vanemönster och en aktiv vilja. Själv tar jag numera varannan vegg och ser över samtliga av mina sammanhangs miljötänk.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s