Julen då pappa försvann…

… Det var titeln på ett av p1’s program Barnen s avsnitt. Det handlade om föräldrar om missbrukar alkohol. Jag lyssnade på det ikväll när jag var ute med jycken. Programmet var uppbyggt med ömsom en intervju med en kvinna, som idag var dramatiker och konstnär, som beskrev sin barndom med en pappa som drack. Speciellt beskrev hon jularnas vånda. Löften som blev brutna. Pappa hade ju lovat att inte dricka.

Hennes reflektioner blandades med en yngre kvinnas berättelse om när hennes pappa försvann julen 2003 då när hon var femton. Problemet hade smugit sig på familjen. Ingen hade tidigare talat om det – han var ju en så fin pappa från början! Så väletablerad, städad, mysig och härlig. Successivt blev alkoholen ett problem. Och så julen 03 valde han spriten när han blev ställd inför ett ultimatum. Ja så stark är alkoholen att de som utvecklat ett beroende väljer alkoholen framför sin familj, och det var detta som avsnittet i SR’s program barnen handlade om.

Det är en så nyttig lyssning för alla oss som vill veta mer om hur det kan komma sig att alkoholism eller drogproblem utvecklar sig och slår sönder till synes helt vanliga familjer. Det är en nyttig lyssning efter som det är så vanligt. Visste du att var tionde person i vårt land bedöms ha ett riskabelt drickande? Så här står det att läsa på vårdtidenqq:

I Sverige beräknar man att 330 000 personer är alkoholberoende och att 780 000 har ett alkoholmissbruk, det vill säga återkommande problem till följd av sin aklkoholkonsumtion. Vidare bedöms en miljon personer ha en riskabel alkoholkonsumtion. Det är få som söker vård för sina problem.

Jag tänker att detta ständigt är viktig information till alla oss som umgås med alkohol. Att vara medveten om riskerna och hjälpa varandra att hålla koll på varandra. Så länge alkohol fortsätter att vara lagligt (det är ju trots allt ett nervgift) och fortsätter vara socialt accepterat så behöver vi det. För barnens skull inte minst. Ingen skall behöva lära sig tippa på tår och få sin jul förstörd av att hålla räkningen på hur många gånger pappa smyger ut till bilen för att dricka.

Det var allt från smygnykteristen ikväll.

En reaktion på ”Julen då pappa försvann…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s