Sommarjobb – är det en självklarhet?

Nej, det är inte en självklarhet. Inget är det i ett samhälle. Allt som ges oss med möjligheter, rättigheter och skyldigheter är oss givna för att vi som demokrati har bestämt så. Det finns inget självklart i ett samhälle. Det är därför vi har politiker och därför det finns politik. ”Politik är att vilja” sa Olof Palme en gång, och visst summerar det precis vad det handlar om. Om vi vill att alla unga skall ha möjlighet till att sommarjobba, för att vi VET att tidiga referenser och erfarenheter är det som ger dem chansen att komma in på arbetsmarknaden senare i livet, då ska vi ha det. Så en politisk självklarhet är det för socialdemokratin. 

Det är oändligt mycket bättre för samhället om de unga är i arbete än om de depraveras på stan. Det är långt ifrån alla unga som har en fantastisk sommarmiljö att driva runt i. Och även de som har det, längtar efter självständighet och en egen kassa. För samhället är det lysande eftersom meningsfullhet är bästa motmedlet mot risk för depression och håglöshet. Håglösheten kommer som ett brev på posten hos den som känner sig obrukad, oviktig och som en belastning. Ofriheten av att inte kunna drömma om en annan framtid. Det skapar ingen lycka i ett samhälle och det skapar definitivt inte framtidshopp och tillväxt. 

Förutom samhällets nytta med unga i jobb så skänker erfarenheten av att kunna ha ett jobb en känsla av självständighet och förhoppningsvis en skön boost för självkänslan. Unga med självkänsla presterar bättre i skolan. Unga som presterar bättre i skolan – det är bra för alla i samhället. 

Därför är lösningen sommarjobbsgaranti så smart. Det är en politik med mycket vilja och mycket samhällskraft. Den investeringen kommer betala tillbaka sig många gånger om för ett smart samhälle som förstår vikten av att tidigt satsa på sina unga. Ett varmt socialdemokratiskt samhälle. 

Läs SSU:s sommarjobbsundersökning så får du mer fakta om sommarjobb för unga och svart på vitt att det finns mycket kvar att göra för ett varmare Sverige. Rapporten visar bland annat att endast en av fem kommuner uppger att de kan erbjuda alla sökande ungdomar sommarjobb eller feriepraktik. SSU är kritiska över den politiska passiviteten i frågan och föreslår själva en sommarjobbsgaranti. Sommarjobb borde för vårt samhälle vara en politisk självklarhet. För Sverige kan bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s